4 December 2024
Chisinau
Social

Managerii spitalelor, puși la zid pentru aprovizionarea defectuoasă cu medicamente a pacienților

Loading
Social Managerii spitalelor, puși la zid pentru aprovizionarea defectuoasă cu medicamente a pacienților
Managerii spitalelor, puși la zid pentru aprovizionarea defectuoasă cu medicamente a pacienților
medici

Foto: e-sanatate.md

 

Managerii instituțiilor medi­cale nu monitorizează eficient asigurarea bolnavilor cu me­dicamente. Din această cauză, preparatele farmaceutice, deși în majoritatea cazurilor sunt livrate la timp și în can-tități suficiente, în unele secții spitalicești ajung cu întârzie­re. Ca urmare, pacienții sunt nevoiți ei înşişi să procure me­dicamente.

 

Problema a fost scoasă la ivea­lă în cadrul unor vizite inopinate a ministrului Sănătății în unele spi­tale din câteva raioane și discu­tată în cadrul ședinței Colegiului Ministerului Sănătății.

 

Pacienții, nevoiți să procure singuri medicamente

 

Astfel, potrivit ministrului Să-nătății, unii pacienți sunt nevoiți să cumpere soluții fiziologice sau alte preparate terapeutice, în timp ce medicamentele există în farmacia spitalului. Ruxanda Gla­van a depistat această situație în timpul vizitelor inopinate în spi­talele din raioanele Anenii Noi, Strășeni și Taraclia.

„Am mers la aceste spitale deoarece mai mulți pacienți au reclamat că au cumpărat medi­camente. Am constatat, în timpul controalelor, că bolnavii cum-pără din farmacii soluții fiziologice sau alte medicamente. Am verificat farmaciile spita-lelor și am descoperit stocuri suficiente de soluții fiziologice. Situația respectivă denotă că există o înțelegere între medicul din spital și farmacistul de pes­te drum, care îi vinde bolnavului preparatul. Iar când pacientul se revoltă, medicii spun că de vină este Centrul pentru Achiziții Pu­blice Centralizate în Sănătate. M-a mirat faptul că 

managerii nu cunosc nimic despre acest feno­men. În asemenea caz, ei fie nu gestionează eficient instituția, fie sunt implicați în această schemă frauduloasă”, a declarat Ruxanda Glavan.

 

Cumpărau medicamente de care nu au nevoie

 

Bunăoară, în Spitalul raional Sângerei, Ruxanda Glavan a de­pistat preparate farmaceutice pe care erau indicate prețuri. Mai mult, aceste medicamente erau vândute pacienților spitalizați, ceea ce reprezintă o acțiune ile­gală. În același timp, în Spitalul raional Taraclia, medicamentele sunt achiziționate fără respecta­rea procedurilor prevăzute în ho­tărârea de Guvern 1128, evitând Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate.

Drept urmare, sunt cumpărate preparate farmaceutice care nu sunt necesare pentru tratamente­le aplicate în spital, cum ar fi vi­taminele sau plantele medicinale. Astfel, sunt utilizate inutil resur­sele spitalului, situație care favo­rizează acumularea datoriilor.

„Am constatat că Spitalul din Taraclia cumpără, în baza con­tractelor de valoare mică, table­te de magneziu+B6 și valeriană. Spun că valeriana este pentru femeile care nasc. Am descope­rit în farmacia spitalului o mie de cutii de valeriană, în condițiile în care, anual, aici nasc 44 de fe­mei. Este inadmisibilă această situație. Ministerul Sănătății face reforme pentru a asigura calita­tea asistenței medicale. În același timp, unii angajați din domeniu intenționat blochează, prin deci­zii ilegale, realizarea reformelor. Această situație nu mai poate continua”, a precizat Ruxanda Glavan. De asemenea, ministra a mai depistat că în spitalele din Anenii Noi, Strășeni, Sângerei și Taraclia nu este monitorizată circulația medicamentelor de la farmacia de spital până la patul bolnavului. Mai mult, registrele de evidență a preparatelor farma­ceutice în secții sunt întocmite cu mai multe greșeli, iar fișele medi­cale sunt completate peste o lună după externarea pacienților.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand