5 December 2024
Chisinau
Social

Majorarea tarifelor pentru electricitate vs. protecţia socială a populaţiei

Loading
Social Majorarea tarifelor pentru electricitate vs. protecţia socială a populaţiei
protest-ANRE

Foto: unimedia.md

 

Sindicaliştii sunt sceptici privind ca­pacitatea autorităţilor statului de a acorda protecţie socială categoriilor de populaţie care nu dispun de veni­turi suficiente pentru a face faţă ma­jorării tarifelor pentru electricitate, dar şi scumpirilor în lanţ generate de aceasta. Reprezentanţii lucrăto­rilor constată că, în prezent, nici nu au cu cine dialoga pe marginea aces­tei probleme stringente, de vreme ce Guvernul ţării noastre a fost demis, iar Comisia naţională pentru con­sultări şi negocieri colective nu este funcţională. 

 

Solicitat să se pronunţe asupra acestei situaţii, Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a opinat că partea de cheltuieli pe care nu vor fi în stare să o suporte oamenii în urma acestor majorări trebuie să fie acoperi­tă din bugetul de stat.

„Procentul de majorare a tarifelor pentru electricitate, care este de aproximativ 30 la sută, trebuie să fie acoperit din bugetul de stat. Adevărul e că, în aceste condiţii, oa­menii vor fi nevoiţi să micşoreze consumul de energie electrică şi vor suferi din cauza aceasta”, a afirmat Petru Chiriac.

 

Scumpiri în lanț

 

Pe de altă parte, scumpirea electricităţii va provoca şi majorarea în lanţ a tarifelor la multe alte bunuri şi servicii, cum ar fi gaze­le naturale, dar şi produsele de primă nece­sitate, printre care sunt cele de panificaţie, lactatele.

„Noi suntem de părere că autorităţile sta­tului ar trebui să ia în mâinile lor chestiunile ce ţin de tarife, pe care avem impresia că le-au lăsat în voia sorţii, iar cei de la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energeti­că fac ce doresc. Considerăm că nu este co­rect aşa. Totuşi, preţurile, tarifele trebuie să fie principala preocupare a statului, în spe­cial, a Parlamentului şi a Guvernului, şi nu a ANRE, care, până la urmă, îndeplineşte tot poruncile primite din partea structurilor abi­litate ale statului”, a specificat Petru Chiriac.

Vicepreşedintele CNSM s-a pronunţat în context în susţinerea protestelor declanşate de populaţie în legătură cu majorarea tarife­lor la electricitate. Concomitent, reprezen­tanţii sindicatelor sunt gata să dialogheze cu autorităţile statului asupra mecanismelor necesare pentru protecţia socială a oameni­lor nevoiaşi.

 

Dialog tripartit inexistent

 

În prezent, însă, este necesar să fie format mai întâi un nou Guvern şi Comisia naţio­nală pentru consultări şi negocieri colective să-şi reia activitatea. De aceea, situaţia actu­ală este una de impas, dar, cu toate acestea, reprezentanţii sindicatelor îşi concentrează eforturile asupra identificării unor moda­lităţi de soluţionare a acestor probleme, a concluzionat Petru Chiriac.

La rândul său, Ana Selina, preşedinta Fe­deraţiei Sindicatelor „Sindindcomservice”, a opinat că, dacă ar fi efectuată o analiză ca­litativă a cheltuielilor în care s-ar ţine cont şi de profitul obţinut de întreprinderile ener­getice, cererea acestora de majorare a tarife­lor nu ar mai putea fi justificată. De aceea, în condiţiile actuale, sunt necesare pârghii de reglementare a acestor procese, pe care să le aibă la dispoziție statul. „De vreme ce a fost efectuată o expertiză care se vrea a fi independentă, dar care a fost comandată de acelaşi agent economic care cere să fie ma­jorate tarifele, suntem în drept să punem la îndoială obiectivitatea ei. Noi nu vedem un motiv real pentru această scumpire, dar în acelaşi timp trebuie să ţinem cont şi de po­sibilităţile populaţiei, care nici pe departe nu are asigurat un minim de existenţă”, a apre­ciat Ana Selina.

 

Asigurarea minimului de existență

 

Preşedinta „Sindindcomservice” s-a ară­tat preocupată şi de faptul că majorarea tarifelor la electricitate va declanşa un pro­ces de scumpire în lanţ a diferitelor bunuri şi servicii. De remarcat că preţul de cost al serviciilor de alimentare cu apă depinde în cea mai mare măsură de cheltuielile pentru electricitate. În consecinţă, furnizorul va fi nevoit să ceară şi ajustarea tarifului pentru apa livrată consumatorilor.

„Nu putem fi de acord cu majorarea ta­rifului pentru electricitate, dar dacă totuşi a avut loc, atunci autorităţile publice centrale şi locale trebuie să pună în aplicare şi me­canisme de protecţie socială a populaţiei. Noi ne întâlnim cu oamenii şi colectivele de lucrători, care sunt foarte îngrijorate, pen­tru că nu sunt în stare să facă faţă acestor scumpiri. Salariile lucrătorilor nu corespund standardelor europene de stabilire a tarifelor şi, de aceea, dacă nu există alte soluţii, viito­rul Guvern, dar şi parlamentarii, vor trebui să găsească modalităţi de protecţie socială a populaţiei”, a mai remarcat Ana Selina.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand