20 mai 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Majorarea de salarii în educaţie, între aşteptări şi promisiuni

Loading
Cititorii ne scriu Majorarea de salarii în educaţie, între aşteptări şi promisiuni
majorarea-salariilor

Foto: descopera.ro

 

„Mă bucur nespus că sindicaliştii cer majorarea cu 50 la sută a salariilor ca­drelor didactice. Aceasta vorbeşte despre faptul că sunt şi în ţara noastră oameni care gândesc. Profesorii sunt cei care le cultivă copiilor cunoştinţe, îi formează ca personalităţi. Această misiune este şi mai dificilă acum, când copiii dispun de mai multe drepturi de care nu întotdeauna ştiu cum să se folosească. 

În prezent, nu părinţii, ci profesorii trebuie să-şi asume răspunderea pentru toate.Nu degeaba din 2000 de studenţi la specialităţile cu profil pedagogic, care absolvesc anual instituţiile de învăţământ din ţară, doar 750 merg să lucreze conform profesiei, dar şi aceştia aşteaptă cu sufletul la gură sfârşitul anului de studii, ca să plece să robească în Rusia.

Eu am lucrat ca profesoară 34 de ani şi primesc o pensie de 1058 de lei. Am ajuns la această sumă după mai multe majorări. La început, pensia mea a fost de 904 lei şi eu am mers la raion ca să mi se facă recalculare. Cabinetele anga­jaţilor de acolo erau încălzite, curate, luminoase, dar lucrul meu n-a fost aşa. Eu lucram prin casele deportaţilor, care erau departe una de alta, trebuind să ajung la timp şi mai mult fugeam decât mergeam la pas. Acolo, găseam frig şi mizerie. Iată aşa am lucrat şi acum primesc o pensie care îmi ajunge cu greu de medicamente şi o bucată de pâine. N-o să-mi iert niciodată că l-am convins şi pe feciorul meu să devină profesor. Vine de la şcoală un ghem de nervi. S-a dus la medic, în Tighina, şi acela l-a întrebat ce lucrează. Medicul i-a spus că acum profesori lucrează doar cei ţicniţi.

Domnilor profesori, eu vă îndemn ca, dacă din luna viitoare nu vor fi majo­rate salariile, să ieşiţi la proteste”.

Cu respect, Daria Cojocaru

s. Fărlădeni, r. Căuşeni

 

Prim-vicepreşedintele Sin­dicatului Educaţiei şi Ştiinţei, Ion Bulat, a precizat pentru „Vocea poporului” că, anul trecut, Guvernului şi Ministe­rului Educaţiei i-au fost îna-intate un şir de revendicări ce vizează inclusiv această problemă. Printre cerinţele respective se numără şi majo­rarea cu 50 la sută a salariilor cadrelor didactice, începând cu 1 ianuarie 2014. Ulterior, în cadrul întâlnirilor avute cu prim-ministrul, acesta a dat asigurări că vor fi găsite solu­ţii pentru această problemă.

Ion Bulat a adăugat că Sindicatul Educaţiei şi Ştiin­ţei a revendicat, de asemenea, stabilirea cuantumului sala­riului pentru prima categorie a reţelei tarifare unice la ni­velul minimului de existenţă. În prezent, majoritatea celor peste 50 de mii de cadre nedi­dactice din sistemul de învă­ţământ ridică lunar un salariu mai mic de 1000 de lei. În aceste condiţii, legea buge­tului pentru 2014 prevede o majorare a retribuţiei pentru această categorie de salariaţi de aproximativ 10 la sută.

Prim-vicepreşedintele Sin­dicatului Educaţiei şi Ştiinţei s-a arătat optimist în ceea ce priveşte onorarea de către Guvern a promisiunii ce ţine de majorarea salariilor cadre­lor didactice. El a arătat că, în ultimii 15 ani, retribuţia pro­fesorilor şi învăţătorilor a fost majorată de cel puţin 10 ori şi de fiecare dată în bugetul statului nu au fost prevăzute din timp sursele necesare în acest scop, dar au fost identi­ficate soluţii pe parcurs. „Noi sperăm că şi în acest an vom obţine ca salariile angajaţilor din sistemul de învăţământ să fie majorate, dacă nu cu 50 la sută, cel puţin, parţial”, a conchis Ion Bulat.

Din revendicările înainta­te Guvernului de Biroul exe­cutiv al Consiliului General al Sindicatului Educaţiei şi Şti­inţei mai face parte majora­rea cu 1000 de lei a sporului la salariu pentru deţinătorii gradelor ştiinţifice de doctor în ştiinţe şi cu 1500 de lei – de doctor habilitat. În acelaşi timp, a fost cerută majora­rea, cu începere din 1 ianua­rie 2014, a burselor de studii pentru toate categoriile de studenţi, precum şi adoptarea Hotărârii Guvernului privind acordarea facilităţilor sociale tinerilor specialişti plasaţi în câmpul muncii în instituţiile de învăţământ conform re­partizării Ministerului Edu­caţiei.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand