28 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Majorare cu 11 la sută a salariilor din sectorul agrar

Loading
Без рубрики Majorare cu 11 la sută a salariilor din sectorul agrar
Majorare cu 11 la sută a salariilor din sectorul agrar
agricultori

Foto: gov.md

Salariul tarifar pentru prima ca­tegorie de calificare în agricul­tură va fi majorat, începând cu 1 ianuarie 2014, cu 11 la sută şi va constitui 1500 de lei. Acest lu­cru este stabilit în Convenţia co­lectivă de nivel ramural. Potrivit preşedintelui Federaţiei „Agro­indsind”, Sergiu Bernevec, con­venţia respectivă stabileşte că salariile vor fi majorate pentru toţi angajaţii din acest domeniu, inclusiv pentru specialiştii care nu sunt remuneraţi conform sis­temului tarifar.

 

„În urma negocierilor purtate în cadrul comisiei de dialog social la nivel ramural am obţinut includerea în Convenţia colec­tivă a unei prevederi ce ţine de majorarea, începând cu 1 ianuarie 2014, până la 1500 de lei a salariului minim în agricultură. Excepţie face, din păcate, personalul auxi­liar pentru care acest salariu va fi de 1400 de lei”, a specificat Sergiu Bernevec.

Dacă până acum un angajat din agri­cultură care avea, spre exemplu, catego­ria opt de salariazare, ridica un salariu de 5000 de lei, după majorarea de acum, acesta va primi peste 6000 de lei, a estimat preşedintele „Agroindsind”. În condiţiile obţinerii unor salarii mai mari, lucrătorii nu vor mai fi nevoiţi să plece în Rusia ca să muncească acolo pentru 800 de dolari lunar, ci vor avea posibilitatea să câştige aceşti bani la ei acasă şi să rămână alături de familiile lor.

Sergiu Bernevec a constatat că, din 2009 şi până în prezent, salariile lucrăto­rilor din agricultură angajaţi cu contract de muncă au crescut mult mai dinamic decât în anii precedenţi şi chiar în com­paraţie cu alte sectoare. „Noi suntem optimişti din acest punct de vedere, mai ales că se fac presiuni pe piaţa muncii. În prezent, este greu pentru angajatori să gă­sească forţă de muncă pe care să o atragă la lucrări pentru care sunt achitate plăţi foarte mici”.

Preşedintele „Agroindsind” a remarcat că, odată cu majorarea salariilor, vor apă­rea premise şi pentru soluţionarea proble­mei pensiilor, care în cazul agricultorilor sunt cele mai mici din toate domeniile eco­nomiei naţionale. „Aici este şi o nedrepta­te socială, deoarece la stabilirea pensiei se calculează 40 la sută din salariul mediu pe agricultură, şi nu pe economie, cum se face pentru toate

celelalte categorii”, a ar­gumentat vorbitorul.

El a adăugat că, în prezent, sunt pur­tate negocieri axate pe un proiect de lege ce prevede unificarea sistemului de pensi­onare şi de la care se aşteaptă ca salariaţii din agricultură să obţină drepturi egale cu cei din alte sectoare ale economiei.

Conform datelor statistice, în agricul­tură sunt ocupate 303 mii de persoane, dintre care 65 de mii sunt salariaţi cu con­tract individual de muncă. Din cei 65 de mii, 35 de mii sunt membri de sindicat. Procentul de acoperire cu membri de sin­dicat este unul destul de mare, de peste 50 la sută, a accentuat Sergiu Bernevec.

În corespundere cu prognozele pentru 2014, se preconizează ca circa cinci mii de fermieri să achite în mod individual contribuţiile de asigurări sociale. O bună parte dintre moldovenii ocupaţi în agri­cultură nu se regăsesc însă nicăieri ca ac­tivitate formală desfăşurată în Republica Moldova. Aceştia sunt angajaţi la negru sau îşi lucrează singuri parcelele proprii de pământ şi nu contribuie sub nicio for­mă organizatorico-juridică la acumularea fondurilor de asigurare socială.

Numărul celor care muncesc la negru este foarte mare şi constituie circa 50 la sută din toţi lucrătorii din agricultură. Statisticenii le socot veniturile pe care le consideră salariu, deşi ei nu le declară. Si­tuaţia este şi mai gravă din cauză că aceşti lucrători nu dispun de asigurări pentru ei sau familiile lor şi nu au dreptul la conce­diu de odihnă sau de boală şi nu vor avea nici pensie de vârstă, a conchis preşedin­tele Federaţiei „Agroindsind”.

Solicitaţi să se pronunţe pe marginea majorării salariului tarifar pentru prima categorie de calificare din sectorul agrar, reprezentanţii Ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare au spus că nu sunt la curent cu acest lucru.

Totuşi, au promis că se vor documenta şi vor reveni cu un apel telefonic la redac­ţie. Până la ora prezentării acestui articol spre publicare, aceştia nu ne-au oferit însă nicio informaţie în acest sens.

 

Federaţia „Agroindsind” a contribuit la stabilirea în Convenţia colectivă (nivel de ramură) a salariului tarifar pentru categoria I de calificare:

 

în agricultură1500 de lei, cu 11% mai mult faţă de anul trecut;

mecanizatori, lucrători calificaţi şi lucrători din sectorul zootehnic1650 de lei, cu 10% mai mult faţă de anul trecut;

piscicultură1500 de lei, pentru prima dată;

personal auxiliar1400 de lei, pentru prima dată industria prelucrătoare;

inclusiv alimentară1750 de lei, cu 13% mai mult faţă de anul trecut;

vinificaţie şi băuturi alcoolice1900 de lei, cu 9% mai mult faţă de anul trecut;

cofetărie, băuturi nealcoolice şi panificaţie2250 de lei, cu 13-22% mai mult faţă de anul trecut.

 

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand