21 November 2024
Chisinau
Social

Mai mulți medici reanimatologi se plâng că le-au fost reduse salariile

Loading
Social Mai mulți medici reanimatologi se plâng că le-au fost reduse salariile
Mai mulți medici reanimatologi se plâng că le-au fost reduse salariile
report.md

Un grup de medici reanimatologi, care lucrează în secția cu profil Covid a Institutului de Medicină Urgentă, se plâng că le-au fost re­duse considerabil salariile. În scri­soarea adresată președintei Maia Sandu, Ministerului Sănătății, Mun­cii și Protecției Sociale, dar și con­ducerii Institutului de Medicină Ur­gentă (IMU), medicii reanimatologi declară că reducerea substanțială a salariului este o lovitură puternică pentru sistemul de sănătate al țării și le distruge ultimele speranțe.

„Acum un an, subsemnații ne-am antre­nat în adevăratul război cu noul tip de vi­rus Covid-19. Respectând jurământul dat, am intrat în luptă fără reținere și condiții. Lăsând departe soții și soțiile, copiii și părinții, ne-am desprins de viața obișnuită, ca să ne facem datoria față de societate. Da, salariul mărit nu concurează cu cel ofe­rit în Europa sau România pentru aceeași muncă. Nici măcar nu întrece venitul unei manichiuriste sau vânzătoare într-un mall din R. Moldova. Însă, chiar și în așa cuan­tum, a fost o motivație în plus pentru con­tinuarea conștiincioasă a muncii noastre”, se arată, între altele, în scrisoarea deschisă adresată factorilor de decizie.

De cealaltă parte, directorul Institutu­lui de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, ne-a explicat că, la începutul pandemiei, statul a acordat un adaos de 100% la sa­lariul angajaților din prima linie de luptă cu Covidul, iar pentru a-i motiva pe me­dici și mai mult, spitalul a decis, pe cont propriu, să ofere suplimentar încă 100% la salariu. Deci, până acum, lucrătorii medi­cali din secțiile cu profil Covid-19 primeau salarii de trei ori mai mari decât până la pandemie. Însă, de ceva timp, spitalul nu mai are mijloace financiare pentru a plă­ti salarii atât de mari și a acumulat datorii față de furnizorii de medicamente, astfel că administrația s-a văzut nevoită să redu­că suplimentul acordat de la 100% până la 35 la sută.

 

Spitalul nu mai are bani să plătească salariile majorate ale medicilor

 

Un alt motiv de ce au fost micșorate sa­lariile este și faptul că s-a redus esențial și volumul de lucru în ultima perioadă. Șeful Secției terapie intensivă de la IMU, Adri­an Belîi, susține că numărul pacienților internați cu noul tip de coronavirus a scă­zut, acum aici fiind internate doar 24 de persoane, dintre care șapte sunt intubate.

„Reducerea a fost cam de 30%-40%, la unele categorii de pacienți până la 50% din numărul anterior. Și asta a servit drept motivare pentru a reduce indicatorii de performanță”, a menționat Adrian Belîi.

Un alt motiv pentru reducerea sala­riilor a fost faptul că lucrătorii medicali au fost deja vaccinați contra Covid-19, ceea ce înseamnă că riscul de infectare al acestora s-a redus considerabil. Totodată, administrația spitalului nu știa inițial că pandemia va dura atât de mult, astfel că achitarea salariilor majorate a devenit un lux pentru instituție.

„Pe un timp atât de îndelungat noi nu putem să asigurăm un astfel de indicator de performanță de 100%. Maximum ce se recomandă este de 15%. Noi le-am dat 100%”, a adăugat Mihai Ciocanu.

 

Opinia sindicatului

Pe de altă parte, președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, Aurel Popovici, susține că atât timp cât ordinul emis de Ministerul Sănătății nu a fost abrogat și prevede expres achitarea acelui adaos, ni­meni nu este în drept să nu-l respecte.

„Este un ordin care prevede expres cui și cât se achită. Se menționează că perso-nalului care este implicat în tratarea pacienților cu Covid-19, acolo unde este secție Covid, i se achită un supliment la salariu. În cazul acesta, poți avea și cinci pacienți, dar dacă medicul merge la el și se expune riscului, nu este un motiv de anu­lare”,  a remarcat Aurel Popovici.

Institutul de Medicină Urgentă are 1800 de angajați, dintre care 120 lucrea­ză în secția de reanimare. Șeful spitalului ne-a mai explicat că, în timp ce aceștia pri­meau adaos la salariu, alte secții primeau finanțare mai mică. Astfel, acum, banii ur­mează a fi repartizați echitabil pentru dez­voltarea secțiilor care pe perioadă pande­mică au rămas în umbră.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand