Nu doar întreprinderile din alimentația publică se confruntă cu probleme privind achitarea salariilor, a indemnizațiilor de șomaj din cauza sistării activității lor.
Într-o declarație de presă, directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii (IMM), Liliana Busuioc, a spus că, după trei luni de pandemie, acest sector continuă să se confrunte cu probleme grave, iar măsurile anunțate de autorități nu sunt suficiente.
Ea consideră că statul trebuie să dea dovadă de o abordare diferențiată, deoarece întreprinderile din țară se află în situații economice, financiare diferite. Unele funcționează, însă sunt firme care se află în situație critică, în prag de faliment. Statul nu a ținut cont de potențialul fiecărei întreprinderi. În consecință, unele dintre ele beneficiază de facilitățile promise, iar altele, nu.
Liliana Busuioc a declarat că majoritatea întreprinderilor din sectorul IMM dispun de fonduri limitate de salarizare și, chiar dacă încearcă să aplice măsurile de susținere anunțate de autorități, nu toți agenții economici din acest segment al economiei naționale pot beneficia de suportul statului, deoarece potențialul fiecărui agent economic este diferit. Chiar dacă s-au anunțat subvenții pentru acoperirea taxelor pentru salarii, mulți antreprenori, având venituri reduse, nu au avut resurse să achite salariile, indemnizațiile de șomaj.
Ea a mai accentuat că foarte multe întreprinderi nu dispun de un scut de protecție pentru situații de criză, nu au fonduri de intervenție. Unele întreprinderi s-au dovedit în incapacitate de plată a impozitelor și, din această cauză, s-au ales cu penalități.