Când vorbim despre lupta cu corupţia, nu poate exista loc pentru compromisuri, protecţionism, cumetrism, indulgenţă şi jumătăţi de măsură. În lupta cu corupţia, trebuie folosită atât „artileria ușoară”, cât şi „cea grea”, iar în multe cazuri și „aviația”. Cetăţenii trebuie să ştie că, pe parcursul ultimilor 25 de ani (de independenţă), Parlamentul, Preşedinţia şi Guvernul au adoptat sute de legi şi hotărâri privind combaterea corupţiei. Realitatea de astăzi însă ne convinge că nu prea suntem eficienți la punerea în practică a actelor legislative. După un sfert de secol, vedem, cu stupefacție, că cucoana Corupție, în loc să se plângă că este umilită și prigonită, ea a întinerit, s-a făcut frumoasă și apetisantă ca în anii cei buni.
Probabil vă amintiți cum, acum 13 ani, s-a avântat în lupta cu corupția tânărul CCCEC (Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei). Atunci, mulți demnitari cu musca pe căciulă începuseră să tremure de frică, fiindcă nu era zi ca „Viteazul din poveste” să nu taie aripile la doi-trei balauri corupți. Drept confirmare e și faptul că, anual, centrul scotea la lumina zilei până la 500-600 de acte de corupție.
Nu știu din ce cauză – ori a presiunii mari, ori poate a oboselii, avântul și curajul centrului, cu trecerea timpului, a început să se potolească. Astfel, CCCEC-ul, în care cetățenii și-au pus mari speranțe că va face ordine în țară, a trecut în istorie, lăsând dezamăgită cea mai mare parte a populației.
Pentru a da un nou impuls luptei cu corupția, a trebuit să vină o noua guvernare, care să spună – stai, măi CCCEC-ule, că nu faci bine ceea ce faci!
Astfel, locul acestuia, în urma unor reforme serioase, a fost ocupat de Centrul Național Anticorupție (CNA). Pe lângă acesta, în lupta cu corupția s-a avântat și Procuratura Anticorupție. Evenimentele din 2015 și 2016 ne demonstrează că specialiștii de la instituțiile în cauză au pornit lupta împotriva corupției cu dârzenie și hotărâre. Să ne amintim de cazurile de rezonanță, cum ar fi reținerea celor 28 de colaboratori ai Inspectoratului Naţional de Patrulare, a zecilor de vameși reținuți la posturile Tudora, Palanca şi Bender, a celor 18 judecători, arestările care au avut loc la Primăria Chișinău… Lista poate fi continuată, bineînțeles.
Cu toate acestea, cetățenii nu au fost convinși că în țara noastră se duce o luptă pe viață și pe moarte. Potrivit unui raport realizat de organizația Transparency International în țările din Europa și Asia Centrală în baza sondajelor,
88% dintre cei chestionați declară că lucrurile în Republica Moldova merg într-o direcție greșită. Totodată, întrebați ce părere au despre ultimele acțiuni axate pe lupta cu corupția (arestarea unor persoane publice și oameni de afaceri, demiterea unor conducători de instituții etc.), 44% dintre cetățeni au răspuns că acestea sunt doar reglări de conturi între grupurile oligarhice, iar 22% cred că lupta anticorupție a devenit o imitare a reformelor.
Mimarea luptei cu corupția a dus, incontestabil, și la furtul miliardului de euro din sistemul bancar, care a sărăcit populația țării, și așa oropsită. Pentru toată lumea e clar că o asemenea hoție a fost posibilă doar cu acceptul unor mari demnitari de stat. Ne întrebăm: oare organele de resort, chemate să lupte cu corupția, nu au știut ce se întâmplă în sistemul bancar?
Această sentință stă ca un stigmat pe fruntea celui mai sărac popor din Europa.
De peste 25 de ani, noi, moldovenii, încercăm să ne spălăm cumincior, fără a ne revolta, de această rușine, dar rezultatul e zero. Sărăcia continua să facă ravagii, iar alături de ea, și corupția. Suntem săraci pentru că suntem corupți. Suntem corupți pentru ca suntem săraci. Acesta este răspunsul guvernanților noștri, iar leac, în opinia lor, pentru a șterge acest stigmat de pe fruntea moldovenilor încă nu s-a găsit. E o manipulare pe care noi, cu regret, o înghițim ca fraierii.
Sindicatele insistă de câțiva ani ca Guvernul să aplice metode mai drastice de combatere a economiei subterane, deoarece situația la capitolul dat este alarmantă.
„În ţara noastră sunt bani pentru a diminua sărăcia, pentru a majora salariile şi pensiile”, a afirmat recent Oleg Budza, preşedintele CNSM, la conferinţa de presă organizată cu ocazia declanşării protestelor sindicatelor. Potrivit președintelui CNSM, peste 80% din economia Republicii Moldova este una subterană, iar cel mai mare procent de angajări la negru se atestă în agricultură, construcții, comerț, domeniul hotelier și cel de agrement.
„În legătură cu nivelul înalt al economiei informale și al practicilor frecvente de achitare a salariilor „în plic”, CNSM a insistat în repetate rânduri asupra întreprinderii unor măsuri radicale ce țin de combaterea acestor fenomene dezastruoase pentru Republica Moldova. De asemenea, pe parcursul anului 2016, subiectul respectiv a fost abordat în cadrul ședințelor Consiliului General al CNSM și ale Comitetului Confederal al CNSM, în urma cărora au fost adresate o serie de demersuri autorităților moldovenești pentru a accelera procesul de combatere a economiei informale. Bani, după cum vedem, se pot găsi pentru a majora salariile și pensiile, e nevoie, probabil, de mai multă voință politică din partea actualei guvernări”, a declarat Oleg Budza.
Lupta cu corupția trebuie să aibă un caracter strategic şi de durată, un accent deosebit trebuie pus pe prevenirea şi combaterea corupţiei şi a protecţionismului în instituţiile de stat, în toate ramurile economiei. Bucurându-se de protecţie, mulţi demnitari nu mai au teamă nici de organele de drept şi de control, nici de Dumnezeu. Ei încalcă legea în modul cel mai obraznic. Cu corupţia nu se poate lupta cu jumătăţi de măsură. Aici nu este loc nici pentru compromisuri, dacă este luptă – luptă să fie… și punctum. Infractorii trebuie pedepsiţi după merit, conform legislaţiei în vigoare. Aceasta este singura metodă de stârpire a corupţiei.
Actualul Guvern este investit deja de vri-un an si vedem ca zilnic se aresteaza cineva din cei corupti, ba vamesi, ba politisti, ba altfel de „nacialnishi”. Deci lupta cu coruptii a inceput destul de ok si se mentine inca constanta.
De cind este actuala Guvernare la conducere ,lupta cu coruptia se simte destul de bine ,mai ales ca au fost dati afara din functia destul de multi politisti , lucratori vamali si procurori.
Da de unde ați luat că-i campanie electorală dacă zilnic sunt arestați și politiști și procurori și vameși și funcționari publici, dacă și europenii recunosc că s-au făcut pași importanți în acest domeniu, apoi ce să mai discutăm aici, da și cu ochiul liber se vede că se duce o reală luptă cu corupția la noi