Lucrătorii medicali şi reprezentanţii organizaţiei sindicale de la Spitalul raional Ceadîr-Lunga sunt nemulţumiţi că nu le este respectat dreptul constituţional la un salariu decent şi solicită Guvernului să nu le mai fie calculată leafa în baza sumei de 1000 de lei, salariul minim tarifar, ci a minimului de existenţă, precum şi a normelor europene.
Ei au expediat pe adresa premierului Chiril Gaburici o scrisoare în care demonstrează prin calcule că, în cazul respectării duratei zilei de muncă prevăzute de legislaţia naţională şi Convenţia 47 a Organizaţiei Internaţionale a Muncii, nu şi-ar mai putea dobândi mijloacele necesare pentru trai şi educarea copiilor.
Astfel, lucrătorii medicali menţionează că sunt nevoiţi să accepte o durată a zilei de muncă de 24 de ore doar pentru a-şi micşora cheltuielile de deplasare spre şi de la serviciu şi a dispune de timp liber între ture, în care să folosească alte posibilităţi de câştig, pentru a putea supravieţui.
Cheltuielile de transport
În prezent, asistentele medicale, infirmierele şi medicii care fac de gardă în spital şi locuiesc în sate sunt nevoiţi să suporte cheltuieli de transport pentru şase-şapte ture lunar, în cazul duratei de 24 de ore fără întrerupere a unei zile de muncă.
De exemplu, o asistentă medicală din satul Cazaclia achită 18 lei pentru transport spre şi de la serviciu doar la o singură tură, iar o infirmieră din localitatea Tvardiţa – 16 lei. În mod corespunzător, aceste cheltuieli s-ar dubla şi ar fi de 252 şi 224 de lei în cazul trecerii la o durată de 12 ore a zilei de muncă, conform legislaţiei naţionale şi Convenţiei 47 a OIM.
Textul adresării este urmat de semnăturile a 224 de persoane pe 12 foi |
Majoritatea infirmierelor şi asistentelor medicale au un coeficient de tarifare de 0,1, ceea ce înseamnă că retribuţia lunară a acestora pentru o lună nu se ridică la nivelul minimului de existenţă, iar suma cheltuielilor de transport este substanţială. Mai mult, deplasarea spre serviciu pentru tura de la 20:00 este imposibilă, deoarece pentru această oră nu există curse auto.
Salariile, decente
În contextul necesităţii privind respectarea legislaţiei naţionale şi a Convenţiei 47 a OIM, semnatarii scrisorii subliniază că şi în corespundere cu Legea supremă a ţării noastre ei au dreptul la o salarizare decentă. „Evident că ea trebuie să fie aceeaşi ca şi a lucrătorilor medicali din ţările Uniunii Europene şi atunci nu va mai trebui să lucrăm prin cumul în două-trei locuri de muncă, să încheiem contracte de îngrijire a semănăturilor de ceapă de pe terenuri private, pentru a supravieţui”, se spune în scrisoare.
În consecinţă, lucrătorii medicali şi reprezentanţii organizaţiei sindicale de la Spitalul raional Ceadîr-Lunga solicită premierului Chiril Gaburici ajutor în soluţionarea problemelor din sistemul moldovenesc de ocrotire a sănătăţii şi ale salariaţilor din acest domeniu.
Majorare insuficientă
În scrisoare mai este menţionat faptul că majorarea, de pe 1 august 2014, de la 825 la 1000 de lei a salariului tarifar pentru angajaţii din ramura sănătăţii a fost înghiţită de inflaţie şi nici nu a fost acoperită cu mijloace financiare. Cu alte cuvinte, contractul dintre Spitalul raional Ceadîr-Lunga şi Compania Naţională de Asigurări în Medicină pentru 2015 prevede acelaşi nivel de finanţare ca şi în 2014, ceea ce înseamnă că nici pentru aceste salarii, în acest an, nu vor fi destui bani.
În context, autorii scrisorii solicită şi revizuirea cotelor pentru salarizare în cazul asistenţei staţionare şi a celei specializate de ambulatoriu, care să fie la nivelul medicinei primare sau de 60 la sută. Totodată, ei cer modificarea prevederilor contractului sus-menţionat în scopul majorării coeficientului de tarifare până la cel puţin 2,5 pentru medici, 1,8 pentru asistentele medicale, precum şi al creşterii acestui coeficient şi pentru celelalte categorii de personal medical.
„Insistăm asupra modificării bazei de calcul a salariilor de la 1000 de lei până la nivelul minimului de existenţă pentru acest moment, ceea ce încearcă să obţină, de mai mulţi ani, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova de la Guvernul ţării noastre. De asemenea, considerăm necesar să fie modificate, atât anual, cât şi trimestrial, contractele CNAM cu instituţiile medicale care acordă asistenţă staţionară şi specializată de ambulatoriu populaţiei, în corespundere cu inflaţia. Or, deja în primele trei luni ale anului curent, au crescut considerabil preţurile la produsele alimentare şi obiectele de primă necesitate, inclusiv la transport, electricitate”.
Condiţii de muncă şi de spitalizare
Cadrele medicale de la Spitalul raional Ceadîr–Lunga îi mai solicită premierului să acorde suport real la finalizarea reparaţiei capitale a clădirii în care sunt situate secţiile de terapie şi neurologie ale instituţiei, unde mai trebuie efectuate lucrări de interior. Asta pentru a fi îmbunătăţite condiţiile de muncă ale medicilor, precum şi cele de spitalizare a pacienţilor.
Şi Centrul perinatal de nivelul doi din Ceadîr-Lunga are nevoie urgentă de reparaţie capitală. Aceasta este singura maternitate unde nu au fost efectuate reparaţii capitale din 1993, cu excepţia acoperişului. „Stimate domnule premier, rezolvarea problemelor sus-menţionate va contribui la păstrarea colectivului de la Spitalul raional Ceadîr-Lunga şi la îmbunătăţirea serviciilor de sănătate prestate populaţiei”, se spune în încheierea scrisorii.
Scrisoarea în cauză a fost întocmită în urma unei adresări a conducerii CNSM către premierul Chiril Gaburici, publicată în numărul din 13 martie 2015 al gazetei „Vocea poporului”.
În acea adresare, era menţionat faptul că, în scopul respectării Convenţiei 47 a OIM privind reducerea timpului de muncă până la patruzeci de ore pe săptămână, ratificată prin Hotărârea nr. 1330/1997 a Parlamentului de pe 24 aprilie 2014, Guvernul ţării noastre a abrogat p. 3 din Hotărârea sa nr. 1223 din 9 noiembrie 2004, care permitea o durată de până la 24 de ore a unei zile de muncă pentru personalul de gardă.
Drept urmare, a fost exclus orice temei legal pentru angajatori de a stabili durata unui schimb mai mare de 10 ore, iar în unele cazuri – de 12 ore. Cu părere de rău, însă, Ministerul Sănătăţii, CNAM şi Sindicatul „Sănătatea” au semnat, la sfârşitul lunii iulie 2014, o circulară prin care au îndemnat conducătorii instituţiilor medico-sanitare să stabilească durata turei sau a gărzii mai mare de 12 ore doar cu acordul comitetului sindical şi al salariaţilor.
CNSM a solicitat premierului să dispună întreprinderea măsurilor de rigoare pentru respectarea legislaţiei privind durata maximă a timpului de muncă.
„Soluţionarea problemei ar exclude necesitatea de a fi înaintată o reclamaţie către OIM împotriva Guvernului Republicii Moldova ori o solicitare privind monitorizarea gradului de respectare şi implementare de către ţara noastră a Convenţiei 47.
Răspunsul demnitarilor
Într-un răspuns primit de CNSM din partea Ministerului Sănătăţii la adresarea către premierul Chiril Gaburici, se menţionează că stabilirea unui schimb cu durata mai mare de 12 ore este o măsură temporară, impusă de factori a căror soluţionare nu depinde direct de acest minister. Pentru soluţionarea problemelor existente este nevoie de timp şi conlucrare eficientă între toţi actorii implicaţi în acest proces, inclusiv CNSM.
În consecinţă, Ministerul Sănătăţii a promis să organizeze o întâlnire multilaterală pentru a identifica modalităţi de soluţionare a problemei respective. Propunerile ar urma să fie aplicate în cadrul unui proiect-pilot ce va fi implementat la o instituţie medico-sanitară, cu analiza ulterioară a rezultatelor şi extinderea proiectului asupra tuturor instituţiilor din sistemul sănătăţii.