19 aprilie 2024
Chisinau
Social

Locuitorii unui sat din sud trag semnale de alarmă privind nivelul de radiație

Loading
Social Locuitorii unui sat din sud trag semnale de alarmă privind nivelul de radiație
Locuitorii unui sat din sud trag semnale de alarmă privind nivelul de radiație
brinza-antene

Foto: arhivă personală

 

Ion Jâtcu este un locuitor al satului Brânza, raionul Cahul. Este de profesie bi­bliograf, a fost de trei ori primar, începând cu anul 1980, iar în ultimii ani, în afară de activitățile zilnice obișnuite, analizează ce se întâmplă în jur, face pro­priile cercetări asupra ceea ce se întâmplă cu natura. 

 

Astfel, el a observat că au dis­părut broaștele și păsările nu mai ciripesc cum se întâmpla cândva. Mai ales că localitatea Brânza se află pe malul Prutului și mereu erau în baltă tot felul de vietăți.

„Îmi fac notițe într-un caiet special. Am observat că broaștele de baltă sunt tot mai puține, prac­tic nu se mai aude orăcăitul lor. Și carași sunt tot mai puțini în baltă. Aproape că nu se mai înmulțesc. Iar păsările cad moarte direct din zbor. De câțiva ani, nu mai am rândunele la streașina casei. Iar albinele sunt dezorientate și nu mai regăsesc drumul spre stupi. Și oamenii sunt mai bolnavi ca înainte”, povestește Ion Jâtcu. El consideră că de vină sunt undele emise de antenele pentru radio și telefonie amplasate în toate localitățile din Moldova, una fi­ind chiar în centrul satului Brân­za. În preajmă se află primăria, grădinița și liceul.

Bărbatul a fost la Consiliul ra­ional, la Academia de Științe, ca să le arate observațiile sale, dar e supărat, zice el, că nu a fost luat în serios. Reprezentantul „Moldtele­com” în zona sudică a ţării spune că antena din centrul satului a fost instalată cu avizul Centrului de Sănătate Publică din raional Cahul. Și medicii de la Centrul de Sănătate Publică Raional Cahul afirmă că, înainte de instalarea emițătorilor, au fost efectuate ve­rificări și au fost primite aprobă­rile necesare.

Reporterul de la „Vocea po­porului” l-a întrebat și pe Mihail Iacob, director general al ÎS „Ra­diocomunicaţii”, dacă angajații săi, fiind prin preajma stațiilor de emisie, lucrează în condiții de muncă sănătoase. „ În fiecare an facem evaluarea factorilor nocivi la întreprindere, începând de la calculator şi terminând cu sta­ţiile de emisie. Toate locurile de muncă sunt atestate. Avem în ca­drul întreprinderii echipament de monitorizare şi efectuare a măsu­rărilor câmpului electromagnetic la staţii. Rezultatele măsurării se prezintă Centrului Naţional de Sănătate Publică. Întreprinderea are 15 staţii, locaţii de amplasare a staţiilor de mare putere. Aici, nive­lul câmpului electromagnetic este foarte jos, nu influenţează asupra sănătăţii”, a dat asigurări directo­rul de la „Radiocomunicații”.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand