29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Locuinţele oamenilor, încălzite cu biomasă

Loading
Без рубрики Locuinţele oamenilor, încălzite cu biomasă
eficienta energetica

Foto: ecohightech2000.ro

Experţii în eficienţă energeti­că îşi propun să-i convingă pe proprietarii de gospodării in­dividuale, în special din zona rurală, să-şi reutileze locuin­ţele pentru a putea fi încălzite pe bază de combustibil produs din surse regenerabile. În opi­nia vicepremierului Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, cu timpul fiecare casă din ţara noastră va fi reutilată în acest scop. Vicepremierul a precizat că, în prezent, statul subvenţi­onează din Fondul de eficienţă energetică 30 la sută din costul cazanelor pe biomasă procura­te de gospodăriile casnice.

 

Din tot consumul de energie termică din ţara noastră, gospo­dăriilor individuale le revin cir­ca 40 la sută. Un studiu recent, efectuat în cadrul proiectului „Energie şi biomasă”, a stabilit că fiecare gospodărie ru­rală produce în medie anual 3-3,5 tone de resturi agricole ce pot fi folosite pentru producerea com­bustibilului din biomasă. Această cantitate este suficientă pentru a încălzi o suprafaţă de până la 70 de metri pătraţi timp de o iarnă.

Potrivit managerului proiectu­lui „Energie şi biomasă”, Alexan­dru Ursul, în cazul arderii bioma­sei în sobele tradiţionale, 60-70 la sută din energie se pierde. În acelaşi timp, cazanele moderne asigură valorificarea acestei ener­gii în proporţie de cel puţin 75 la sută. Costul unui cazan constituie de la 1000 şi până la 4500 de euro, în funcţie de tipul de combustibil folosit şi de gradul de automatiza­re, iar durata minimă de exploa­tare este de zece ani.

Alexandru Ursul spune că va­loarea energetică a brichetelor şi peleţilor din biomasă este de circa 80 la sută faţă de cărbuni, iar pre­ţul – mai mic de două ori. Princi­palele deşeuri vegetale disponibi­le prin gospodăriile ţărăneşti sunt vreascurile, râpca, paiele, beţele de floarea soarelui, hlujanii de porumb. În prezent, în Moldova se observă o tendinţă nouă ce ţine de sădirea de către moldoveni a unor plante energetice ca salcâ­mul, salcia sau sorgul.

În ţara noastră, activează în prezent circa 75 de agenţi ec­nomici care produc brichete şi peleţi, iar în sectorul particular această practică nu este răspândi­tă, a precizat Alexandru Ursul.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand