21 iulie 2024
Chisinau
Sanatate

Lista de medicamente compensate ar putea fi dublată

Loading
Sanatate Lista de medicamente compensate ar putea fi dublată
Lista de medicamente compensate ar putea fi dublată

medicamente-compensate

 

Lista medicamentelor compensate ar putea fi extinsă cu 50 la sută. La fel şi reţeaua de far­macii din localităţile rurale. Prevederi în acest sens se conţin într-un plan de acţiuni pentru soluționarea problemelor din domeniul far­maceutic, aprobat de Guvern în cadrul unei recente şedinţe privind situația de pe piaţa medicamentului şi cea farmaceutică.

 

Extinderea listei de medicamente compensate ar urma să se facă pentru a fi diminuată povara finan­ciară asupra persoanelor cu boli cronice, în special, a bătrânilor. Planul sus-menţionat prevede şi simplifi­carea accesului pe piaţa autohtonă a medicamentelor autorizate în Uniunea Europeană, SUA sau Japonia, ceea ce ar trebui să asigure diversitate şi calitate.

În context, se preconizează să fie întreprinse mă­suri ce vizează asigurarea transparenţei în achiziţia medicamentelor, reducerea termenelor de efectuare a procedurilor respective, precum şi pilotarea unor modele de procurări pentru responsabilizarea tuturor actorilor implicaţi în proces. De asemenea, pentru a se echilibra lucrurile pe piaţa farmaceutică, Guvernul intenţionează să excludă din Catalogul naţional de preţuri o parte din medicamentele care nu necesită  prescripţii medicale.

Premierul Pavel Filip s-a declarat convins că prin măsurile ţintite va fi asigurat mai mult echilibru pe piaţa medicamentelor din ţara noastră, iar oamenii vor resimţi doar efectele benefice ale acestor acţiuni şi vor avea un acces mai mare la preparate de calitate.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand