6 December 2024
Chisinau
Social

Lipsa precipitațiilor și seceta scumpesc alimentele și distrug culturile agricole

Loading
Social Lipsa precipitațiilor și seceta scumpesc alimentele și distrug culturile agricole
Lipsa precipitațiilor și seceta scumpesc alimentele și distrug culturile agricole
noi.md

Dacă, până acum, eram obișnuiți să considerăm drept zonă secetoasă mai mult par­tea de sud a țării, în anul cu­rent, aceasta se răsfrânge deja asupra întregii țări.

Culturile agricole suferă din cauza secetei severe, iar asta ar putea duce la scumpiri în lanț. La rândul lor, fermierii se roagă să plouă, pentru a nu le compromite definitiv recolta.

Forfotă mare era acum câteva zile la Piața Centrală din capita­lă. Oamenii cumpărau legume și fructe pentru conserve. Chiar dacă prețurile sunt mai mari de­cât anul trecut, comercianții afir­mă că au cumpărători, doar că aceștia procură cantități mai mici de legume. Potrivit lor, scumpirile au loc din cauza secetei.

„Acum se procură mai mult roșii și castraveți. Față de anul trecut, prețurile au crescut, din cauza secetei. Criza asta pe toți îi afectează, unii își pot permite să cumpere doar câte un kilogram, jumătate de kilogram”, ne spune una dintre vânzătoare.

Pe mătușa Margareta am în­tâlnit-o în timp ce făcea cumpă­rături. A venit la piață să procure legume pentru a le conserva. „Eu vreau mai ieftin, pentru că nu mă ține cureaua. Pensia sunt nevoi­tă să o împart pentru mai multe nevoi, dar trebuie să ne pregătim și pentru iarnă. Pun câte ceva în borcane, dar nu ca de obicei, mai puțin decât în alți ani”, susține fe­meia.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, prețurile la pro­dusele alimentare au crescut, în acest an, cu 8,48 la sută.

Seceta din acest an a afectat și recolta de grâu, orz și porumb. Cea la cultura din urmă a fost compromisă, practic, definitiv. Agricultorii spun că nu vor putea strânge nici măcar un kilogram la hectar. Disperați, aceștia cer ajutor statului pentru a-și putea rambursa creditele de milioane pe care le-au accesat. Printre aceștia este și Lucian Balan din satul Cozești, raionul Sângerei, care are în gestiune 1600 de hectare de teren pe care a semănat porumb, floarea-soarelui și grâu. Toate lucrările în câmp l-a costat zece milioane de lei, dar s-a ales doar cu pagube. Seceta i-a compromis toată plantația de porumb, care se întinde pe o suprafață de 400 de hectare.

„Pentru fiecare hectar am fă­cut o investiție de zece mii de lei, inclusiv plata arendei. Am folosit cele mai bune semințe, cele mai bune pesticide, agrotehnică per­formantă și tratamente fitosani­tare. Seceta m-a lăsat fără un ban și nici nu am cu ce plăti creditele. Cultura de porumb este compro­misă 100%. Cerem implicarea sta­tului, niște măsuri de sprijin, certi­ficate de situație excepțională, prin care am putea să ne reeșalonăm creditele luate de la bănci, față de distribuitori și să amânăm plățile pentru anul viitor”, se plânge Lucian Balan.

În aceeași situație s-a pomenit și un alt agricultor din Sângerei, Nicolaie Lelic. Bărbatul deține 95 de hectare de porumb ecologic, în care a investit peste 570 de mii de lei. Agricultorul spera să obțină câte șapte tone la hectar, însă, din cauza secetei, toată re­colta a fost compromisă. Bărbatul spune că va face strujenii una cu pământul.

„Nu avem ce recolta. Cred căîl vom introduce în sol ca îngrășământ pe la anul. Altă soluție nu avem. Am pornit cu seceta din toamnă, iarna zăpadă nu a fost, primăvara înghețuri, ploi au fost doar la începutul anului, în final am ajuns la ceea ce este. Am accesat mai multe credite, pe care nu voi putea să le rambursez, din cauza pierderilor uriașe pe care le-am în­registrat”, susține agricultorul.

Recent, Guvernul a anunțat că agricultorii care au avut de suferit de pe urma secetei vor primi des­păgubiri, puțin peste o mie de lei la hectar. La rândul lor, fermierii susțin că acești bani nu reprezintă nici măcar jumătate din pierderile suportate.

La începutul săptămânii curen­te, fermierii din mai multe raioa­ne au protestat, nemulțumiți de situația în care au ajuns, din ca­uza secetei, iar statul nu le oferă ajutor pentru a depăși această problemă.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand