21 November 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Lipsa de experienţă reduce şansele de angajare

Loading
Cititorii ne scriu Lipsa de experienţă reduce şansele de angajare
angajare

Foto: romanialibera.ro

„Stimaţi ziarişti,

 

Mă adresez Dvs. în speranţa că veţi aborda în paginile ziarului problema care ne preocupă şi veţi contribui astfel la soluţionarea ei. Vorba e că fiul nostru a decis, după absolvirea şcolii, să înveţe de bucătar. Hotărârea lui ne-a cam întristat, pentru că a învăţat bine la şcoală şi noi speram ca el să obţi­nă studii superioare.

Ne-a convins că e o profesie interesantă pentru el, de folos şi, mai cu seamă, cu perspective bune de angajare după absolvire. El îşi motiva opţiunea şi prin faptul că mai mulţi cunos­cuţi de-ai săi, după ce au făcut o facultate, nu-şi pu­teau găsi de lucru.

Noi l-am susţinut ca să deprindă meseria de bucătar, dar mare ne este dezamăgirea acum, când, după mai bine de un an de la înche­ierea studiilor, nu se poate angaja în câmpul mun­cii. Există anunţuri, este nevoie de asemenea spe­cialişti, dar problema lui este că nu are experienţă de lucru. S-a adresat la diferite întreprinderi şi de fiecare dată a primit acelaşi răspuns.

V-am fi recu­noscători dacă ne-aţi sfătui unde să ne mai adresăm sau ce soluţii există pentru asemenea probleme.

 

Vă mulţumim anticipat,

familia Cernat, or. Chişinău

 

În opinia șefului De­partamentului juridic al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova, Ion Preguza, această situ­aţie este una caracteristică pentru mai multe meserii, funcţii sau chiar în cazul angajării la un loc de mun­că simplu. În acest sens, ve­nim cu unele constatări şi sugestii care ar putea să vă fie de folos.

Dreptul la muncă este garantat prin Constituţia ţării.

Evident că, pentru reali­zarea acestui drept consti­tuţional, trebuie să funcţio­neze eficient mecanismele legale de transpunere în practică a prevederilor re­spective.

Art.47 din Codul mun­cii prevede că refuzul an­gajatorului de a primi o persoană la serviciu se întocmeşte în formă scri­să şi poate fi contestat în instanţa de judecată. Este bine să cunoaştem că legis­laţia prevede trei garanţii importante la angajare în serviciu, şi anume: interzi­cerea refuzului neînteme­iat, a oricărei discriminări, precum şi posibilitatea contestării în judecată a re­fuzului angajatorului.

În acelaşi timp, trebuie să ţinem seama de faptul că este interzis prin lege doar refuzul neîntemeiat la în­cadrarea în câmpul mun­cii, dar nu şi cel înteme­iat, de exemplu, din cauza stării de sănătate, conform certificatului medical, din cauza lipsei studiilor etc.

Refuzul angajatorului privind încadrarea la ser­viciu în calitate de munci­tor chiar şi după absolvirea anumitor studii profesio­nale, pe motivul că nu are experienţă de lucru, poate fi considerat neîntemeiat. O anumită experienţă de muncă (vechime în mun­că), de exemplu, 1-3 sau 5 ani este prevăzută de ce­rinţele de calificare stabili­te prin anumite standarde pentru unele specialităţi sau funcţii (inginer ş. a.).

În cazul angajării mun­citorilor de rând, dar şi a celor care au o anumită profesie, cum ar fi cea de bucătar, chelner, brutar şi altele, experienţa de lu­cru cu o anumită perioa­dă poate fi stabilită ca o condiţie la încadrarea în câmpul muncii doar în cazul în care o asemenea condiţie este prevăzută în actele normative la nivel de unitate (fie regulamentul intern al unităţii, contrac­tul colectiv de muncă etc.). Dacă în asemenea acte nor­mative nu este prevăzută condiţia pentru angajare, necesitatea unei anumite experienţe de lucru în do­meniu cu o durată concre­tă, refuzul angajatorului pe acest motiv se va considera neîntemeiat.

În scopul apărării drep­turilor şi intereselor per­soanei care solicită să i se ofere un loc de muncă, angajatorul este obligat să expună în formă scrisă ca­uzele principale ale refuzu­lui şi întemeierea refuzului dat, deoarece legea inter­zice refuzul neîntemeiat. Mai mult ca atât, refuzul în acest caz este perfectat pe formularul cu antet al unităţii respective (al anga­jatorului).

Contestarea refuzului angajatorului privind an­gajarea în câmpul muncii în instanţa de judecată se efectuează cu respectarea prevederilor art. 352-355 din Codul muncii. Persoa­na căreia i s-a refuzat an­gajarea în câmpul muncii poate, de asemenea, să se adreseze pentru apărarea drepturilor sale cu o petiţie către Inspecţia Muncii.

Persoanele care deţin calitatea de membru de sindicat, în asemenea ca­zuri, se pot adresa şi orga­nelor sindicale, a specificat Ion Preguza.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand