3 iulie 2024
Chisinau
Varia

Limba română, un liant puternic pentru toți cetățenii țării

Loading
Varia Limba română, un liant puternic pentru toți cetățenii țării
Limba română, un liant puternic pentru toți cetățenii țării
telegraph.md

Cu ocazia Sărbătorii Naționale „Limba noastră cea română”, pe 31 auguat, la Chișinău și în alte localități ale țării, au fost organizate mai multe acțiuni culturale.

Evenimentele festive au început în dimineața zilei, cu o liturghie care a avut loc la Cimitirul Central, din str. A. Mateevici, 11. Tot aici scriitoarea și criticul literar Maria Pil­chin a prezentat o pledoarie dedicată poe­tului Alexei Mateevici, care a fost urmată de un recital de poezie cu genericul „Odă limbii române”.

Inaugurarea oficială a Sărbătorii Naționale „Limba Noastră” a continuat cu depuneri de flori.  Preşedinta Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa au depus flori la mormintele scriitorilor Alexei Ma­teevici şi Grigore Vieru de la Cimitirul Central, iar preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, la busturile scriitorilor de pe Aleea Clasicilor.

„De Ziua Limbii Române, pe care o mar­căm astăzi, îmi doresc ca limba română să devină numitor comun pentru toți cetățenii Republicii Moldova, oricare ar fi limba lor maternă, și să funcționeze aici în armonie cu celelalte limbi: ucraineana, rusa, găgă­uza, bulgara și altele. Limba română poate fi patria tuturor cetățenilor noștri. La mulți ani, Limba Română!”, se arată în mesajul președintelui Republicii Moldova, Maia San­du.

Şi reprezentanţii primăriei municipiului Chişinău au depus flori la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt şi la busturile scrii­torilor de pe Aleea Clasicilor.

Deschiderea festivă a sărbătorii naţiona­le a avut loc pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

„Limba română încă nu are recunoaşterea şi circulaţia unei limbi de stat la ea acasă. Ar fi bine să aibă o arie mai largă, mai ex­tinsă, să pătrundă în toate sferele societăţii, în instituţiile de toate gradele”, a declarat, la deschiderea festivă a sărbătorii, preşedinte­le Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.

Evenimentul a continuat cu spectacolul literar-muzical „Umbra unui vis”, cu par­ticiparea actorului Nicolae Jelescu și a interpreților de muzică folk Viorel Burlacu, Maria Mocanu și Victor Buruiană, care a fost urmat de tabloul muzical cu genericul „Sfân­tă ni-i casa”, la care a participat „Aldea-Teo­dorovici Orchestra”.

Tot în această zi, la Centrul Expozițional „C. Brâncuși” a fost inaugurată expoziția-concurs de artă plastică contemporană „Sa­loanele Moldovei”, ediția a XXXI-a, iar la te­rasa Uniunii Scriitorilor din Moldova, a avut loc Gala Premiilor Literare „Scriitorii pentru capitală și capitala pentru scriitori”. Premiile au fost oferite de Primăria Chișinău.

O expoziție de carte cu genericul „Limba noastră – veșmântul ființei noastre” a fost deschisă la Biblioteca Națională, care adu­ce în vizorul publicului larg documente din colecțiile BNRM ce reflectă importanța lim­bii române în căutarea identității noastre ca neam.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand