22 iulie 2024
Chisinau
Dialoguri

Liliana PALIHOVICI: „16 zile de activism mi-aș dori să se transforme în o viață împotriva violenței”

Loading
Dialoguri Liliana PALIHOVICI: „16 zile de activism mi-aș dori să se transforme în o viață împotriva violenței”
Liliana PALIHOVICI: „16 zile de activism mi-aș dori să se transforme în o viață împotriva violenței”
tribuna.md

În contextul celor 16 zile de activism împotriva violenței, am dis­cutat cu Liliana Palihovici, repre­zentantă specială pentru egalitate de gen a președintei în exercițiu a OSCE.

– Dna Palihovici, de ce în secolul XXI se mai întâmplă ca femeile să fie agresate de soți?

– Din mai multe motive. Și din aspectul prin ce au trecut agresorii în copilăria lor, ce au văzut în familie. Trebuie dezvoltate mai multe servicii care ar lucra și cu agresorii, cu potențialii agresori, dar și cu persoanele vic­time ale violenței. Mă bucur că în școală se vorbește despre drepturile omului, despre drepturile copiilor, sper că suficient timp se acordă și discuțiilor despre toleranță, elimina­rea violenței. Ați auzit și cât de frecvente sunt cazurile de bullying în școală, când copiii se atacă unul pe altul. Deci, când vorbim despre 16 zile de activism împotriva violenței, eu aș extinde această înțelegere a acțiunilor la ac­tivism nu doar împotriva violenței asupra fe­meilor, dar și împotriva violenței în societate. Societatea noastră încă nu înțelege pe deplin cât de mult este afectată de acest fenomen și că, de fapt, schimbându-ți comportamen­tul personal, contribui și tu la schimbarea societății, la starea de bine generală.

– Din păcate, violența e prezentă peste tot și deseori este consecința educației în familie. De ce, de exemplu, nu există o lege care să limiteze jocurile elec­tronice pentru copiii care promovează violența?

– În Republica Moldova există unele re­glementări legislative referitor la protecția copiilor în mediul online, există și instituții care monitorizează aceste procese, dar mai este și partea de responsabilitate a familiei. Nu poate nici o instituție a statului să vină să verifice site-ul pe care navighează copilul dvs., ce jocuri utilizează la calculator. Există și filtre pe care familia ar putea să le introducă în gadgeturi pentru a limita accesul copiilor la pagini care promovează violența, de exemplu. Totodată, nu este suficient să interzici copi­lului să se joace în astfel de jocuri, ci trebuie să-i explici care este impactul acestor jocuri asupra dezvoltării sale ca personalitate și asu­pra psihicului său și să petreci timpul calitativ și interesant cu copilul tău.

– Se tot vorbește despre cele 16 zile de activism împotriva violenței. Cu ce se poate solda această campanie în mod concret?

– Republica Moldova a ratificat recent Convenția de la Istanbul, care este considera­tă drept una din cele mai importante convenții prin care statele se angajează să combată orice formă de violență împotriva femeilor. Astfel, Republica Moldova se angajează să dezvolte mai multe programe educaționale pentru prevenirea violenței, să aloce mai multe resurse financiare pentru dezvoltarea centrelor de consiliere a victimelor violenței. Totodată, trebuie oferit suport femeilor pen­tru angajarea în câmpul muncii sau pentru deschiderea propriilor afaceri. Atunci când o femeie este independentă financiar, ea rupe lanțul violenței.

– Ce sfat le-ați da femeilor agresate?

– Există servicii pe care le oferă statul și aceste servicii sunt practic în toate orașele mari. Adresați-vă la aceste servicii. Ele vă pot oferi informații vizând asistență juridică. Se oferă și cazare temporară pentru femeile care suferă de violența domestică. Li se acor­dă și consiliere psihologică. Eu m-aș bucura mult dacă femeile care suferă de astfel de forme de agresiune ar accesa aceste servicii. Cu siguranță, viața lor va deveni de mai bună calitate și ele vor fi mai fericite.

Telefonul încrederii pentru femei: 080088008, 0800500333

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand