29 martie 2024
Chisinau
Без рубрики

Liderii sindicali din Asia Centrală revin acasă cu o experienţă bogată

Loading
Без рубрики Liderii sindicali din Asia Centrală revin acasă cu o experienţă bogată
asia

Foto: vocea.md

Aflat pe ultima sută de metri, Proiectul-pilot de formare a liderilor sindicali din Kazahstan şi Kârgâstan a făcut deja unele totaluri. În ultima zi a programului, sindica­liştii din Asia Centrală au fost informaţi despre activita­tea şi importanţa Departamentului relații cu publicul și mass-media din cadrul Confederaţiei Naţionale a Sindi­catelor din Moldova.

 

Veaceslav Perju, șeful departamentului nominalizat, le-a vorbit celor prezenţi despre importanţa pe care o are Departamentul re­laţii cu publicul şi mass-media în cadrul mişcării sindicale. „Orice informaţie, datorită site-ului nostru, este adusă, în regim rapid, la cunoştinţa membrilor de sindicat. Totodată, un rol important în dezvoltarea mişcării sindicale îl joacă şi săptămânalul „Vocea po­porului”, care se bucură de o mare popularitate în rândurile citito­rilor. Reporterii ziarului se deplasează permanent în localităţile din raioanele republicii pentru a fi mai aproape de oamenii muncii şi de problemele cu care se confruntă cetăţenii”, a menţionat Veaceslav Perju. În acelaşi context, domnia sa a făcut referire şi la emisiunea „Dialog Social”, difuzată atât la radiou, cât şi la Televiziunea Naţi­onală.

La rândul lor, liderii sindicali din Kazahstan şi Kârgâstan au îm­părtăşit din experienţa proprie, privind metodele de informare a populaţiei. Potrivit acestora, în ţările pe care le reprezintă, resursele mass-media cu profil sindical sunt mai modeste, în comparaţie cu ţara noastră. Aset Ismagambetov, jurist în cadrul Confederaţiei Sin­dicatelor din Kazahstan, a menţionat pentru „Vocea poporului” că participând la acest proiect, a aflat o mulţime de lucruri noi privind mişcarea sindicală. „În ţara noastră sindicalismul este tratat mai superficial. Aici însă, am primit răspunsuri detaliate la multe între­bări şi, totodată, ni s-au oferit şi multe exemple privind mişcarea sindicală din Republica Moldova”, a menţionat Aset Ismagambetov. De aceeaşi părere a fost şi Gulihaiat Mahanova, care a menţionat că a rămas impresionată de activitatea Departamentului relații cu publicul și mass-media, în special, de ziarul „Vocea poporului” şi de emisiunea „Dialog Social”. Liderii sindicali, aflaţi la Institutul Mun­cii, au avut oportunitatea de a se întâlni şi cu preşedintele CNSM, Oleg Budza.

Oleg Budza a informat oaspeţii că Institutul Muncii practic s-a transformat într-o şcoala a sindicaliştilor. „Este foarte important ca cele învăţate aici să fie aplicate în practică”. Totodată, preşedintele CNSM şi-a împărtăşit opiniile celor implicaţi în proiect despre o se­rie de exemple internaţionale privind practica sindicală, subliniind, în context, rolul important pe care îl joacă Departamentul mass-media în viaţa sindicală. „Principala obligaţie a acestui departament este să aducă membrilor simpli de sindicat informaţia care îi intere­sează. Nu contează prin ce mijloace, dar oamenii muncii trebuie să cunoască cu ce se ocupă sindicatele. Principalele subiecte abordate trebuie să fie securitatea şi sănătatea în muncă, salariile, condiţii­le de muncă”, i-a sfătuit preşedintele CNSM pe liderii sindicali din Asia Centrală. Totodată, Oleg Budza a răspuns la întrebările adresa­te din partea participanţilor la proiect.

În ultima zi de proiect, liderii din Asia Centrală s-au întâlnit cu membrii Organizaţiei de Tineret din cadrul CNSM.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand