Aproape 30 de preşedinţi ai comitetelor sindicale din instituţiile ştiinţifice şi subdiviziunile Academiei de Ştiinţe a Moldovei au participat, săptămâna trecută, la un seminar organizat de către Federaţia Sindicatelor din Educaţie şi Ştiinţă. În cadrul acesteia s-a vorbit despre rolul sindicatelor în implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldovei cu Uniunea Europeană, despre eforturile întreprinse de către Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în vederea protecţiei social-economice a salariaţilor.
Referitor la primul subiect, Nicolae Suruceanu, secretar confederal al CNSM, a ținut să-i informeze în mod detaliat pe liderii sindicali din instituţiile ştiinţifice ale ţării despre esenţa şi menirea Uniunii Europene, vizavi de mecanismul de funcţionare a acestei comunităţi de state, de situaţia politică, economică şi socială, instituţiile care funcţionează în cadrul UE şi atribuţiile acestora.
De asemenea, dumnealui s-a referit la principiile şi valorile UE, precum şi la contextul politic, economic şi social din Republica Moldova.
Ocuparea forţei de muncă şi protecţia socială, principalele obiective ale sindicatelor |
Vorbind despre implementarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, Nicolae Suruceanu a evidenţiat că sindicatele sunt preocupate în mod preponderent de punerea în aplicare a capitolelor ce vizează ocuparea forţei de muncă, protecţia socială şi egalitatea de gen.
Secretarul confederal al CNSM a vorbit în mod detaliat despre obiectivele sindicatelor din perspectiva aplicării Acordului de asociere şi în ce măsură acestea sunt pregătite să facă faţă unei misiuni de înaltă responsabilitate.
Acte legislative, spre aprobarea sindicatelor
În continuare, Ana Moldovanu, şefa Departamentului protecţie social–economică al CNSM, i-a informat pe participanţii la seminar despre acţiunile întreprinse în ceea ce priveşte alinierea legislaţiei moldoveneşti la cerinţele Acordului de Asociere RM-UE. În acest context, dumneaei a menţionat că a fost aprobat un Program legislativ de transpunere a angajamentelor asumate de către Republica Moldova în momentul semnării Acordului de Asociere, care conţine o listă de acte legislative ce urmează a fi elaborate sau modificate în următorii ani.
De asemenea, Ana Moldovanu a adăugat că şi Guvernul Republicii Moldova a adoptat o hotărâre prin care a aprobat Planul naţional de armonizare a legislaţiei moldovenești cu cea a UE pentru anul 2015. Astfel încât, a precizat şefa Departamentului protecţie social–economică al CNSM, se poate spune că procesul de racordare a legislaţiei Republicii Moldova la exigenţele Acordului de Asociere a început, multe dintre actele legislative fiind prezentate spre avizare, aprobare de către CNSM.
Participanţii la seminar au fost informaţi în mod amănunţit de către Ana Moldovanu despre problemele cu care se confruntă salariaţii şi modul de implicare a CNSM în procesul de rezolvare a acestora.
Nadejda Lavric, vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor din Educaţie şi Ştiinţă, ne-a declarat că a devenit deja o tradiţie ca în fiecare an să fie organizat un seminar pentru preşedinţii comitetelor sindicale din instituţiile ştiinţifice şi subdiviziunile Academiei de Ştiinţe a Moldovei, temele acestora fiind sugerate de înşişi liderii sindicali.