4 December 2024
Chisinau
Без рубрики

Liderii CNSM pledează pentru transparență în utilizarea fondurilor accesate

Loading
Без рубрики Liderii CNSM pledează pentru transparență în utilizarea fondurilor accesate
Liderii CNSM pledează pentru transparență în utilizarea fondurilor accesate
cnsm-fmi

Foto: vocea.md

Joi, o delegație a Fondului Monetar Internațional, în frunte cu Max Alier, șeful Misiunii FMI la Chișinău, a avut o întrevedere cu con­ducerea Confederaţiei Na­ţionale a Sindicatelor din Moldova.

 

 

Partenerii de dialog s-au axat pe monitorizarea folosirii surse­lor financiare alocate de donato­rii externi ţării noastre, precum granturi de la Banca Mondială, de la BERD, obiectiv care coin­cide cu poziţia sindicatelor, a de­clarat după încheierea discuţiei Oleg Budza, preşedintele CNSM.

Mai mult ca atât, conducerea CNSM a insistat ca şi sindicatele să participe la activităţile de mo­nitorizare a utilizării resurselor financiare venite din străinătate, la realizarea proiectelor care sunt implementate în ţara noastră din banii donatorilor externi. Or, cu cât va fi mai multă transparenţă, cu atât locuitorii țării vor sim­ţi mai bine efectul investiţiilor de peste hotare, nu vor apărea suspiciuni de prisos privind uti­lizarea mijloacelor băneşti con-form destinaţiei, a precizat Oleg Budza.

Totodată, liderii sindicali nu au ratat ocazia să abordeze pro­blema salariilor mici, a asigurări­lor obligatorii medicale, mai ales că anul acesta este unul compli­cat pentru R. Moldova. De aceea, se insistă ca resursele financiare să fie alocate în regim de destina­ţie specială, ca să profite în mod expres salariaţii, beneficiarii fon­durilor de asigurare medicală. În acest sens, a remarcat preşedin­tele CNSM, trebuie suplimentată ponderea alocaţiilor nemijlocite pentru angajaţi. Îndeosebi, s-a insistat pe personalizarea cotei salariatului care plăteşte contri­buţia în fondul de asigurări me­dicale obligatorii, tocmai pentru a încuraja lucrătorul să participe la dezvoltarea acestora.

 

Citește și: FMI a realizat ceea ce liderii sindicali din Moldova au avertizat demult

 

Sindicatele din Moldova susţin tendinţa de integrare europeană a ţării, a remarcat Oleg Budza, dar, în acelaşi timp, conştienti­zează faptul că se va înăspri con­curenţa dintre producătorii noş­tri şi cei din UE, dintre mărfurile şi serviciile autohtone şi cele eu­ropene. De aceea, CNSM insistă pentru alocarea de fonduri speci­ale, inclusiv din asistenţa finan­ciară a FMI, pentru consolidarea competitivităţii ţării noastre din perspectiva aderării la Uniunea Europeană.

Conducerea CNSM a solicitat reprezentanţilor Fondului Mo­netar Internaţional ca aceştia să susţină sindicatele în ce priveşte intenţia Guvernului Moldovei de a aplica o grilă unică de im­pozitare a persoanele fizice. Or, CNSM este categoric împotriva acestei iniţiative a Executivului, întrucât va conduce la creşterea inegalităţilor de venituri dintre salariaţi, adică cei cu lefuri mai mari vor deveni mai bogaţi, iar cei cu câştiguri mizerabile vor sărăci cu totul.

Liderii sindicali au abordat cu reprezentanţii FMI și problema majorării salariilor pedagogilor, mai ales după acţiunile recente de protest. Aceştia au fost infor­maţi că din cauza salariilor mici ţara rămâne fără pedagogi, de­oarece specialiştii tineri refuză locurile de muncă oferite în acest domeniu.

Drept reacţie, misiunea FMI s-a arătat înţelegătoare în raport cu preocuparea majoră a sindica­liştilor şi a promis că va discuta pe acest subiect stringent cu Gu­vernul Moldovei în vederea iden­tificării unor soluţii rezonabile.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand