16 December 2024
Chisinau
Social

Lideri sindicali: salarii cu doar 9% mai mari pentru profesori este prea puțin!

Loading
Social Lideri sindicali: salarii cu doar 9% mai mari pentru profesori este prea puțin!
Lideri sindicali: salarii cu doar 9% mai mari pentru profesori este prea puțin!
tv8.md

Viitoarea majorare a salariilor ca­drelor didactice cu mai puțin de 9% nu va crește și veniturile acestora, în condițiile în care vor avea de su­portat și cheltuieli pe măsură, ge­nerate de creșterea prețurilor la gazele naturale și la alte servicii. Declarații în acest sens a făcut Ana Cimpoieșu, președinta Centrului Sindical Ramural Hâncești din do­meniul Educației și Științei, în cadrul unei intervenții la emisiunea „Mol­dova Gândește LIVE” de la TV8.

În platou, subiectul a fost comentat de către Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM), și de Radu Marian, depu­tat PAS.

„9% asta nu înseamnă absolut nimic. Veniturile salariale ale cadrelor didacti­ce nu vor crește nici măcar minim, nu că substanțial, dat fiind faptul că vor crește prețurile la căldură, gaze, electricitate etc. M-a mirat și faptul când am auzit cifra de 16 mii de lei, un salariu pentru cadrele di­dactice. Nici după majorare, nici un cadru didactic cu grad didactic superior nu va avea un astfel de salariu. Salariul unui cadru didactic cu grad didactic superior și cu 20 de ani vechime în muncă se ridică la 13 mii de lei acum. Adăugați majorarea și, dacă se va ridica la 14-15 mii, asta este foarte mult. În învățământ, lumea lucrează cu mai mult decât un salariu, un salariu și jumăta­te, pentru  a avea un salariu de 16 mii, așa cum a spus domnul deputat”, a menționat Ana Cimpoieșu. În opinia fostei profesoa­re, în prezent, sistemul de învățământ este subfinanțat, iar instituțiile școlare își asigu­ră cu greu funcționalitatea.

Deputatul Radu Marian recunoaște că majorarea preconizată este mult prea puțin pentru profesori, însă susține că atât s-a putut face în condițiile contextului compli­cat prin care trece țara noastră.

„E clar că ar trebui să oferim mai mult, dar și majorarea de 9% a depășit rata inflației. Obiectivul e ca până în anul 2029 profesorii să aibă un nivel similar cu sa­lariul mediu de 16 mii de lei”, a subliniat Radu Marian.

Sergiu Sainciuc: „Majorările de salarii sunt neuniforme”

Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM, a subliniat că majorările de salarii prevăzu­te pentru anul viitor sunt neuniforme, iar colectivele bugetare și sindicatele ar putea ieși la proteste.

„De ce? Dacă ne uităm la valoarea de referință de bază, de la 2100 de lei, la 2200 de lei, aici cine intră? Lucrătorii din cultură, toți asistenții sociali, funcționarii administrației publice locale, militarii de la Ministerul Apărării și personalul tehnic, cum ar fi contabilii din toate instituțiile bu­getare. În multe situații, această majorare de patru la sută va fi înghițită de inflație și ei nu vor câștiga în mod real nimic. Avem 9 procente pentru personalul didactic. Da, parcă este bine, dar asta este puțin. Pentru personalul medical din asistența medicală finanțată din bugetul de stat, va­loarea de referință s-a majorat cu 400 de lei. Un lucru foarte bun, de la 2100, la 2500 de lei. Și aici majorarea este de 18 la sută. Dar bugetul medical prevede pentru restul personalului medical o majorare de 15%. Evident, este o situația foarte neuniformă. Este o problemă majoră. Eu, ca reprezen­tant al salariaților, aș vrea să menționez că ar fi fost bine ca proiectul Legii bugetului de stat să fie discutat în Comisia națională pentru consultări și negocieri colective, lu­cru care poate fi făcut și acum, până la vo­tarea în lectura a doua”, a menționat liderul sindical.

„Noi, ca sindicate, am prezentat comi­siilor parlamentare propunerile noastre la proiectul de Lege a bugetului de stat pentru anul 2025 și la alte proiecte. Spe­răm foarte mult că vom fi invitați să discu­tăm în comisii, să argumentăm, să vorbim de faptul cum putem ajuta și profesorii, și funcționarii publici, și lucrătorii din cultură și toate celelalte categorii de salariați”, a conchis Sergiu Sainciuc.

Proiectul bugetului pentru anul 2025 presupune venituri de 71,5 miliarde de lei, cheltuieli de 85,4 miliarde de lei și un deficit bugetar de aproape 14 miliarde de lei.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand