Mai mulți președinți ai organizațiilor sindicale primare au participat recent la un seminar de instruire cu genericul: „Sindicatul pentru noi, NOI pentru sindicat”, organizat de Federația Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, în cooperare cu Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova și Institutul Muncii.
În debutul activității, participanții au fost salutați de către Nicolae Garaz, președintele FSLC, și Sergiu Sainciuc, vicepreședinte al CNSM. Cei doi lideri sindicali au menționat importanța mișcării sindicale în apărarea drepturilor salariaților și au apreciat munca liderilor sindicali din ramura culturii în promovarea mesajului sindical și consolidarea instituției sindicale.
În contextul Zilei Sindicalistului, președinții care s-au remarcat prin activitate meritorie și devotament în consolidarea sindicatului de branșă, dar și în dezvoltarea mișcării sindicale din țară, au fost distinși cu Diploma de merit a CNSM și cu Diploma de mențiune a FSLC.
La seminar au mai participat Eugeniu Covrig, șef al Departamentului juridic al CNSM, Ana Moldovanu, consilier superior în Departamentul protecție social-economică din cadrul CNSM. Ei au prezentat participanților la seminar informații utile în activitățile de apărare a drepturilor și intereselor social-economice, colective și individuale ale membrilor de sindicat.
Președinții organizațiilor sindicale din ramura culturii au primit „Ghidul liderului organizației sindicale primare”, elaborat de specialiști ai CNSM. Cartea cuprinde informații cu privire la drepturile sindicale și dreptul muncii, parteneriat social, protecție social-economică, securitate și sănătate la locul de muncă, management sindical, activitate financiară.
În cadrul activității de instruire, au fost abordate mai multe subiecte, cum ar fi: rolul sindicatelor în societate și în unitatea economică, baza legislativă a activității centrelor și organizațiilor sindicale, contribuția sindicatelor la protecția social-economică a membrilor de sindicat, rolul liderului sindical în promovarea imaginii sindicatelor.
De asemenea, participanții la activitate au avut posibilitatea să discute, cu reprezentanți ai CNSM și ai Federației Sindicatelor Lucrătorilor din Cultură, despre activitatea și prioritățile sindicatelor, în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, despre mecanismele de dezvoltare a parteneriatului social și negocierile colective la nivel teritorial, despre modificările recente ale legislației în domeniul protecției social-economice, despre unele probleme cu care se confruntă partenerii sociali la nivel ramural și teritorial.