1 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Libertatea sindicală, un drept fundamental inalienabil

Loading
Cetăţeanul şi legea Libertatea sindicală, un drept fundamental inalienabil
Libertatea sindicală, un drept fundamental inalienabil
etuc.org

Aș vrea să aflu din ce categorie a drepturilor face parte libertatea sindicală și care sunt documentele principale relevante la nivel european și internațional?

Radu Groza, activist sindical, Chișinău

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Libertatea sindicală este considerată un drept fundamental al omului. O astfel de liberate conferă dreptul persoanelor care exercită o activitate profesională de a constitui sindicate, de a se afilia ori adera la un sindicat. Sindicatele reprezintă concretizarea dreptului fundamental la asociere și constituie o cale importantă de asigurare a justiției sociale.

Astfel, libertatea de asociere, inclusiv exercitarea drepturilor sin­dicale, face parte din categoria drepturilor civile, fiind drept civil, și a drepturilor economice, sociale și culturale, ca drept economic și so­cial.

Ca drept civil, libertatea de asociere este reglementată prin Declarația Universală a Drepturilor Omului din 1948 și prin Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice din1966, iar ca drept economic și social, prin Pactul internațional cu privire la dreptu­rile economice, sociale și culturale din1966.

Astfel, art. 22 pct.1 din Pactul internațional cu privire la drepturile civile și politice prevede că „Orice persoană are dreptul de a se asocia în mod liber cu altele, inclusiv dreptul de a constitui sindicate și de a adera la ele, pentru ocrotirea intereselor sale”.

Limitele exercitării libertății de asociere sunt enunțate la pct. 2 al aceluiași articol, care dispune că „Exercitarea acestui drept nu poa­te fi supusă decât restricțiilor prevăzute de lege și care sunt nece­sare într-o societate democratică, în interesul securității naționale, al securității publice, al ordinii publice ori pentru a ocroti sănătatea sau moralitatea publică sau drepturile și libertățile altora”.

Ca drept economic și social, libertatea de asociere, potrivit art. 8 din Pactul internațional cu privire la drepturile economice, sociale și culturale, cuprinde anumite componente, inclusiv:

  1. dreptul oricărei persoane de a forma, împreună cu alte persoane, sindicate și de a se afilia la un sindicat la alegerea sa;
  2. dreptul sindicatelor de a forma federații sau confederații naționale și dreptul acestora din urmă de a forma organizații sindicale internaționale și de a se afilia la acestea;
  3. dreptul sindicatelor de a-și exercita liber activitatea;
  4. dreptul la grevă, exercitat în conformitate cu legile fiecărei țări.

Libertatea de întrunire și de asociere este reglementată și prin Convenția Europeană a Drepturilor Omului semnată în 1950 și de Carta Socială Europeană, adoptată în 1961 (revizuită în 1996).

 

Libertatea sindicală, recunoscută prin documentele OIM, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Carta Socială Europeană

 

În materia libertății sindicale, articolul 5 din Carta Socială dispu­ne că, în vederea garantării sau promovării libertății lucrătorilor și patronilor de a constitui organizații locale, naționale sau internaționale pentru apărarea intereselor lor economice și sociale și de a adera la aceste organizații, părțile se angajează ca legislația națională să nu aducă atingere sau să fie aplicată de o manieră care să aducă atingere acestei libertăți.

La nivel internațional, libertatea sindicală este recunoscută și prin documentele Organizație Internaționale a Muncii (OIM).

Convenția OIM nr. 87 privind libertatea sindicală și apărarea drep­tului sindical înfățișează principii de bază privind:

  • dreptul fiecărui individ de a se organiza în sindicate, de a constitui organizații și de a se afilia la acestea;
  • independența sindicatelor față de stat;
  • formarea de asociații sindicale locale, regionale, naționale și internaționale etc.

Convenția OIM nr. 98 privind aplicarea principiilor dreptului de or­ganizare și negociere colectivă are ca obiect specific, alături de proce­durile de negocieri colective, și garantarea exercițiului dreptului sin­dical în raporturile dintre angajați și angajatori, precum și protecția libertății sindicale a salariaților.

Cadrul legal național în materia libertății sindicale se sprijină pe nor­mele dreptului internațional și european în acest domeniu.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand