22 iulie 2024
Chisinau
Sanatate

Legiuitorii au neglijat propunerile Federației „Sănătatea” privind susținerea medicilor

Loading
Sanatate Legiuitorii au neglijat propunerile Federației „Sănătatea” privind susținerea medicilor
Legiuitorii au neglijat propunerile Federației „Sănătatea” privind susținerea medicilor
zdg.md

Federația Sindicală „Sănătatea” din Moldova (FSSM), a expediat, la data de 10 septembrie 2021, că­tre Ministerul Sănătății propuneri la proiectul de hotărâre privind aprobarea proiectului de lege pen­tru modificarea Legii nr.69/2020 cu privire la instituirea unor mă­suri pe perioada stării de urgență în sănătate publică și modificarea unor acte normative.

În documentul trimis ministe­rului, FSSM a insistat ca toți lu­crătorii medicali să beneficieze de îndemnizația unică de 16 mii de lei la infectare și, respectiv, de indemnizația unică de 100 de mii de lei în cazul survenirii decesului, indiferent de statutul de „vaccinat” sau „nevaccinat”.

Totodată, a fost menționat că proiectul în varianta supusă avi­zării nu prevede o normă de de­rogare de la condițiile impuse pentru personalul care activează în serviciile medicale enumerate, care ar dori să se vaccineze, dar le este contraindicată imunizarea, din motive de sănătate.

Drept urmare, autoritățile nu au ținut cont de propunerile FSSM și au decis ca Articolul VI (alineatul 1) să fie completat cu următorul cuprins: „Angajații menționați la alin. (1) care au contraindicații medicale pentru vaccinare împo­triva Covid-19 nu vor fi admiși să activeze în focarele cu Covid-19, fiind transferați în alte subdivizi­uni”.

 

Starea de urgență în sănătatea publică, prelungită din cauza unei noi tulpini

 

Iar la aliniatul 3, de la articolul VI secund, unde e vorba de sta­bilirea indemnizației unice în mă­rime de 100 de mii de lei pentru angajatul decedat, după cuvântul „întreținătorul” se introduce textul „vaccinat împotriva Covid-19”.

Prezenta lege a intrat în vigoa­re pe 11 noiembrie, data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Iar Guvernul, în termen de două luni de la data publică­rii prezentei legi, este obligat să aducă actele sale normative în concordanță cu prezenta lege.

Starea de urgență în sănătatea publică a fost prelungită până pe data de 15 ianuarie 2022. O deci­zie în acest sens a fost luată în ca­drul ședinței Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Membrii CNESP au con­statat că situația epidemiologică se menține extrem de îngrijoră­toare la nivel național.

Astfel, în perioada 15–21 no­iembrie, au fost înregistrate 5.391 de cazuri de îmbolnăvire cu viru­sul Sars-CoV-2, dintre care 80% în rândul persoanelor nevaccinate. De asemenea, acoperirea vaccina­lă națională cu schemă completă este sub 27%.

Potrivit datelor Centrului Eu­ropean de Control al Bolilor, în majoritatea țărilor din regiunea europeană situația epidemiolo­gică prin Covid-19 în prezent se deteriorează, fiind înregistrată o creștere a rapidă a numărului de cazuri noi. Țările cu o rată de vac­cinare redusă sunt cel mai grav afectate.

În context, membrii CNESP au decis să mențină restricțiile actuale la nivel național, cu posibilitatea de revizuire a acestora în funcție de evoluția situației epidemiologice.

Totodată, a crescut gradul de alertă din cauza noii tulpini din sudul Africii. Astfel, moldovenii care sosesc din opt state din su­dul Africii sunt obligați să stea în carantină 14 zile. E vorba de Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zim­babwe, Mozambic, Namibia, Es­watini și Malawi. Carantina poate fi întreruptă după a șaptea zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ.

O decizie în acest sens a fost luată de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publi­că, care s-a întrunit în regim de urgență, pe 28 noiembrie. Decizia vine în legătură cu apariția noii tulpini B.1.1.529 – Omicron – a co­ronavirusului de tip nou și a clasi­ficării acesteia drept îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand