4 December 2024
Chisinau
Social

Legea privind sistemul unitar de salarizare ar trebui modificată

Loading
Social Legea privind sistemul unitar de salarizare ar trebui modificată
Legea privind sistemul unitar de salarizare ar trebui modificată
qmagazine.ro

Confederația Națională a Sindi­catelor din Moldova (CNSM) a ex­pediat Ministerului Finanțelor un set de propuneri cu privire la mo­dificarea Legii privind sistemul uni­tar de salarizare în sectorul buge­tar nr. 270/2018, menite să înlăture inechitățile și carențele existente și să îmbunătățească situația la capi­tolul salarizarea angajaților care ac­tivează în sistemul bugetar.

Sindicaliștii propun stabilirea unei valori de referință unică pen­tru toți salariații din sectorul buge­tar (respectiv, anularea valorilor de referință derogatorii de la valoarea generală pentru anumite categorii de angajați) și a unor coeficienți spe­cifici pe sectoare sau domenii.

Totodată, s-a propus majorarea salariilor angajaților din sectorul bugetar prin creșterea efectivă a sa­lariului de bază (raportat la salariul minim pe țară), și nu prin introduce­rea unor sporuri noi sau majorarea mărimii sporurilor la salariul de bază. În condițiile reglementărilor actuale, sporurile aplicate la salariul de bază depășesc mărimea efectivă a salariu­lui de bază, or anume acest aspect s-a dorit a fi exclus prin implemen­tarea noului sistem de salarizare în sectorul bugetar în anul 2018.

De asemenea, sindicaliștii au ve­nit cu propunerea de a urgenta re­evaluarea sistemică a funcțiilor din sectorul bugetar pentru a restabili echitatea la stabilirea claselor de sa­larizare.

 

Este nevoie stringentă de reevaluarea sistemică a funcțiilor din sectorul bugetar

 

Propunerile sindicatelor, de ase­menea, se referă la o mai bună diferențiere dintre treptele de sala­rizare pentru a motiva angajații din sectorul bugetar pentru activitate îndelungată; acordarea premiului anual în mărime de un salariu mediu lunar; introducerea plății ajutorului material, de care salariatul să be­neficieze în baza unei cereri scrise; stabilirea unei diferențe rezonabile între clasele de salarizare, în scopul asigurării echității sociale cu privire la tratamentul egal și al remuneră­rii egale pentru muncă de valoare egală pentru mai multe categorii de salariați.

În contextul necesității de a înlătura inechitățile existente în sis­temul de salarizare a angajaților din cultură, s-a propus atribuirea claselor de salarizare pentru vechime în muncă pentru conducătorii unităților bugetare din domeniul culturii, ceea ce va asigura echitate între personalul cu funcții de conducere și de execuție.

Menționăm, de asemenea, că salariul angajaților din domeniul culturii este semnificativ mai mic decât al celor din domeniile cone­xe, fapt ce va duce, inevitabil, la migrarea specialiștilor în continua­re în alte domenii, precum și la imposibilitatea atragerii specialiștilor calificați în domeniul culturii.

O altă propunere vizează majorarea claselor de salarizare pentru cercetătorii științifici din domeniul sănătății, care actualmente au sa­larii mult mai mici decât medicii practicieni.

Sindicaliștii au mai venit cu propunerea ce ține de necesitatea ma­jorării salariilor personalului din cadrul instituțiilor penitenciare, care, în valoarea lor absolută, sunt sub nivelul salariilor din alte organe ale instituțiilor de forță. Se propune a se majora clasele de salarizare pentru categoria respectivă de salariați cu cel puțin 5 clase, dar și alte modificări esențiale în partea ce ține de stabilirea claselor de sa­larizare pentru funcțiile din cadrul sistemului penitenciar în vederea excluderii inechităților existente.

 

Polina FISTICANU, șefa Departamentului protecție social-economică

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand