Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM) a venit cu o serie de propuneri de modificare și îmbunătățire a proiectului de lege cu privire la asigurarea egalității de șanse între femei și bărbați, dar și a Codului muncii.
Între altele, proiectul, depus în Parlament în luna decembrie, prevede că angajatorii ar putea fi obligați să-și informeze în mod regulat propriii angajaţi, reprezentanţii angajaţilor şi partenerii sociali cu privire la remuneraţia medie pe categorii de angajaţi sau de funcţii, defalcată pe sexe.
În acest context, propunerile sindicatelor, semnate de președintele CNSM, Igor Zubcu, vizează modificări nu doar de termeni, dar și de esență. Astfel, sindicaliștii propun ca noțiunile de ,,remunerare”, „muncă egală” și „muncă de valoare egală” să fie definite în Codul muncii și nu în Legea cu privire la asigurarea egalității.
Retribuție egală pentru o muncă egală
CNSM propune, la Codul muncii, modificări la articolul II în următoarea redacție: ,Art. II – Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003 (Monitorul Oficial al Republicii Moldova, 2003, nr. 159-162, art.648), cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează: 1. Articolul I se completează cu noțiuni noi cu următorul cuprins:,,remunerare – retribuție bănească ce include salariul de bază (salariul tarifar, salariul funcției) și toate adaosurile, sporurile, premiile și alte plăți de stimulare și compensare, plătită salariatului de către angajator în temeiul contractului individual de muncă, pentru munca prestată;
categorie de salariați – salariați care efectuează o muncă egală sau o muncă de valoare egală, grupați de angajator, pornind de la definițiile noțiunilor respective;
muncă egală – muncă prestată în funcții sau profesii identice, care presupune același nivel de studii sau vechime în muncă, aceleași atribuții de serviciu, același volum de lucru, aceeași complexitate și grad de răspundere și este realizata în aceleași condiții de muncă (obișnuite, grele, vătămătoare, periculoase etc.) și se măsoară după aceleași valori cantitative și calitative;
muncă de valoare egală – muncă prestată în funcții sau profesii diferite, dar care presupune același nivel de studii sau vechime în muncă, același volum de lucru, aceeași complexitate și grad de răspundere și este realizată în aceleași condiții de muncă (obișnuite, grele, vătămătoare, periculoase etc.) și se măsoară după aceleași valori cantitative și calitative”.
Alte propuneri de modificări se referă la articolele 5, 9 și 10 din Codul muncii. Ultimul prevede că trebuie „să se asigure remunerare egală pentru o muncă egală sau pentru o muncă de valoare egală”.
Modificarea Codul contravențional
Subsidiar, pentru a asigura o implementare reală a prevederilor legale referitoare la obligativitatea angajatorului de a informa salariații despre remunerația medie pe categorie de salariați sau funcții, în vederea respectării principiului de remunerare egală pentru o muncă egală sau pentru o muncă de valoare egală, sindicatele consideră necesară și modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova. Astfel, se propune completarea proiectului de lege cu un articol nou. Este vorba de,,Art. IV – Codul contravențional al Republicii Moldova, nr.2l8/2008, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:
- La articolul 54 secund alineatul (1), litera d) va avea următorul cuprins: ,,d) remunerarea diferențiată pentru o muncă egală sau pentru o muncă de valoare egală”.
- La articolul 55 alineatul (1) se completează cu litera „a” prim) cu următorul cuprins: ,,a” prim) nerespectarea de către angajator a obligației privind informarea și consultarea salariaților și a reprezentanților acestora conform cerințelor prevăzute de lege”.
„Susținerea propunerilor enumerate va avea ca efect perfecționarea cadrului normativ în domeniul asigurării egalității de șanse între femei și bărbați, va contribui la asigurarea unui sistem echitabil de remunerare și eliminare a discrepanțelor salariale bazate pe sex, precum și va asigura o sinergie între prevederile Codului muncii nr. 154/2003 și alte acte normative din domeniu”, se precizează în avizul CNSM expediat lui Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.