20 ianuarie 2021
Chisinau
Fără categorie

La un forum internaţional de la Minsk au fost abordate problemele tinerilor

Loading
Fără categorie La un forum internaţional de la Minsk au fost abordate problemele tinerilor
La un forum internaţional de la Minsk au fost abordate problemele tinerilor
sindicate.md

sindicate.md

 

Un grup de tineri sindicalişti, membri ai CNSM, a participat recent la Forumul internaţional, cu genericul „TEMP – 2017. Prin muncă, tineretul sindicatelor este unit”. Evenimentul a avut loc la Minsk, Belarus, şi a reunit tineri sindicalişti din 17 state. 

 

Comisia de tineret CNSM a fost reprezentată de Mihai Con­dur, specialist în tehnologii infor­maţionale, membru al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cul­tură, Ion Bumbac (Departamentul organizare, educaţie şi informa­re), Tatiana Iurcu, responsabilă pe problemele tineretului din cadrul Federaţiei „SINDGEOCAD”, Elena Stoica, membră a Consiliului de Tineret din cadrul Federaţiei Sindi­catelor din Comunicaţii, Ana Cazac (Federaţia Sindicatelor Lucrătorilor din Ramurile Silvice şi Protecţia Mediului), precum şi tineri sindi-calişti, membri ai Federaţiei Sin­dicale „Sănătatea” şi ai Federaţiei „Agroindsind”.

Participanţii la forum au vizitat mai multe întreprinderi industriale, unde s-au familiarizat cu aspecte privind dialogul social, negocierea contractului colectiv de muncă, cu mecanisme de creştere a salariului în sectorul real al economiei.

Totodată, membrii delegaţiei din partea Republicii Moldova au vizitat mai multe întreprinderi  ino­vaţionale şi business-incubatoare, unde au văzut în ce condiţii se dezvoltă afacerile în Belarus şi au participat şi la un training de bu­siness.

Tinerii sindicalişti care au repre­zentat ţara noastră s-au întâlnit cu 

conducerea Federaţiei Sindicatelor din Belarus, cu reprezentanţi ai Mi­nisterului Muncii şi Protecţiei Soci­ale şi cu membri ai unei asociaţii a angajatorilor din această ţară. În cadrul discuţiilor, au fost abordate noi forme de ocupare a forţei de muncă, aspecte privind transfor­marea pieţei muncii.

Participanţii la forum au discu­tat pe marginea discursului lui Guy Ryder, directorul general al Orga­nizaţiei Internaţionale a Muncii, la tema: „Iniţiativa secolului privind viitorul sferei muncii”, după care s-au reunit la o masă rotundă, la care a fost prezentată activitatea centrelor sindicale, participante la forum.

Liderii sindicali din Republica Moldova au participat, alături de membri ai Federaţiei Sindicatelor din Belarus, la manifestări consa­crate Zilei Independenţei Republi­cii Belarus. În aceeaşi zi, ei au avut ocazia să discute cu oameni de şti­inţă şi de cultură din această ţară.

Tinerii sindicalişti din RM au vi­zitat și Parlamentul Republicii Belarus unde s-au familiarizat cu ini­ţiative legislative înaintate de Fe­deraţia Sindicatelor din Belarus.

 

  
La același subiect
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com