5 December 2024
Chisinau
Sanatate

La solicitarea FSSM, începe vaccinarea anti-Covid-19 cu a treia doză

Loading
Sanatate La solicitarea FSSM, începe vaccinarea anti-Covid-19 cu a treia doză
La solicitarea FSSM, începe vaccinarea anti-Covid-19 cu a treia doză
msmps.gov.md

În câteva zile, în Republica Mol­dova începe vaccinarea anti-Covid cu a treia doză. Ministerul Sănătăţii a aprobat imunizarea, cu doza booster, a persoanelor care au făcut rapelul cu cel puţin jumăta­te de an în urmă. Ministerul a luat decizia la solicitarea Federaţiei Sin­dicale „Sănătatea” din Moldova (FSSM).

Vă reamintim că, la 27 octombrie a.c., FSSM a adresat o scrisoare către Ministe­rul Sănătății, în care solicită autorizarea și începerea etapei a treia de vaccinare împotriva Covid-19 a salariaților din instituțiile medicale, întrucât o bună parte dintre aceștia au depășit termenul de șase luni de la administrarea dozei a doua de vaccin, dar și pentru că tot mai mulți lucrători medicali se infectează cu SARS-COV-2, în ultima perioadă.

„Zilele acestea suntem în perioada în care au expirat cele şase luni de când colegii noştri au fost vaccinaţi cu primele doze şi, din studiile făcute, s-a văzut că o protecţie majoră durează şase luni, iar în ultima perioadă, reieşind din sesizările colegilor noştri, am observat că a început să crească considerabil numărul de infec­tări în rândul lucrătorilor medicali. Asta ne-a pus în gardă. Aceste măsuri sunt de­osebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănă­tate din Republica Moldova”, a declarat Aurel Popovici, președintele FSSM.

 

OMS a dat undă verde

Astfel, după consultări cu experţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, autori­tăţile de la Chişinău au hotărât să dea undă verde pentru vaccinarea populaţiei cu a treia doză. Informația a fost confirmată de Ninel Revenco, coordonatoarea campaniei de vaccinare. „Recomandăm a treia doză sau doza booster persoanelor cu vârsta mai mare de 18 ani  şi care au făcut vac­cinarea cu cel puţin şase luni în urmă”, a declarat Ninel Revenco.

Prioritate la administrarea dozei booster vor avea persoanele cu imunitate compromisă şi cadrele medicale din prima linie. Săptămâna viitoare va începe şi imu­nizarea copiilor de la 12 ani, cu permisiu­nea părinţilor.

Lucrătorii medicali sunt în așteptarea celei de a treia doze pentru a se simți în siguranță. „Mă voi vaccina cu a treia doza. Dacă lucrăm în secţia Covid, nu pu­tem lucra fără vaccinare, asta ne-a salvat. Lucrăm mult, dar nu am trecut prin infec­ţie”, a declarat Nina Braniște, medic.

 

Vaccinarea cu a treia doză, în toi în țările UE

Vaccinarea cu a treia doză deja se face în mai multe ţări din Uniunea Europeană (Franţa, Germania, Belgia, România).

Potrivit cercetătorilor științifici, după șase luni de la vaccinare, imunitatea scade, de aceea, persoanele din grupele de risc pot să beneficieze de avantajele celei de-a treia doze. Aceasta practic îmbunătăţeşte şi împrospătează imunitatea câşti­gată prin vaccinul administrat iniţial.

Vaccinarea cu a treia doză se face doar cu un vaccin de tip ARN Mesager – Pfizer BioNTech sau Moderna. Persoana care a fost vaccinată la început cu AstraZeneca, care nu este produs printr-o tehnologie ARN Mesager, se va vaccina cu a treia doză alegând unul dintre cele două cu tehnolo­gia ARN Mesager – Pfizer sau Moderna.

A treia doză de booster de vaccin anti-Covid Pfizer făcută persoanelor vac­cinate deja cu schema completă reface protecția imunitară la cotele cele mai în­alte obținute imediat după cea de-a doua doză, arată datele unui studiu realizat în luna octombrie. A treia doză are, astfel, o eficiență de 95,6% împotriva forme­lor simptomatice ale bolii, comparativ cu persoanele vaccinate cu doar două doze. În ceea ce privește booster-ul de la Moderna, acesta crește de 17 ori numă­rul de anticorpi împotriva variantei Delta, conform unei analize a Centrului pentru Controlul și Prevenția Bolilor (CDC) din SUA, realizată în aceeași perioadă.

Persoanele care au primit vaccinul de la compania Johnson & Johnson încă nu au recomandare pentru a efectua doza de rapel. Totuși, vaccinarea cu o a doua doză de vaccin anti-Covid Johnson & Johnson – la şase luni de la prima doză – creşte de nouă ori nivelul anticorpilor, po­trivit unui studiu J&J, şi de 12 ori, la patru săptămâni după rapel.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand