3 iulie 2024
Chisinau
Без рубрики

La celălalt capăt al firului – președintele CNSM, Oleg Budza

Loading
Без рубрики La celălalt capăt al firului – președintele CNSM, Oleg Budza
linia-fierbinte

Colaj: vocea.md

Stimaţi cititori, pentru a impulsiona relaţiile dintre cetăţeni şi Confe­deraţia Naţională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), ziarul și portalul național “Vocea poporului” a lansat linia fierbinte, unde cititorii publicaţiei au adre­sat întrebări şi sugestii primului nostru invitat, președintelui CNSM, Oleg Budza. Astăzi, continuăm să publicăm răspunsurile la întrebări­le dvs., adresate președintelui CNSM Oleg Budza.

 

Cum ar putea fi dezrădăcinată în Republica Moldova prac­tica angajării tinerilor ”prin pile”?

 

Sunt o gravă problemă pentru RM aceste angajări grație unui telefon. Ceea ce observ eu însă, e că foarte mulți agenți economici au înțeles că an­gajarea oamenilor necompetenți, a rudelor, nu întotdeauna implică prospe­rarea afacerii lor. Eu cred că sunt toate condițiile ca tinerii să fie angajați prin concurs, în primul rând, și apoi, cred că orice tânăr trebuie să insiste ca să fie angajat legal, respectându-i-se toate drepturile sociale și semnând sub anumite responsabilități de serviciu. Anume asupra acestui fapt insistă orice structură sindicală primară: să fie respectate condițiile muncii decente și descurajată practica salariilor în plic. Acolo unde sunt sindicate e anu-me așa.

 

În ce măsură economia informală care constituie acum cir­ca 54 la sută sau echivalentul a 15 miliarde de lei ar permite majorarea pensiilor şi a salariilor unor bugetari precum: medicii, profesorii, funcţionarii, judecătorii, poliţiştii etc.?

 

Economie informală există peste tot, chiar și în cele mai dezvoltate țări. Amploarea acesteia în cazul nostru este distrugătoare.

Dacă e să vorbim sincer, problema e în mentalitate. Este egoismul anga­jatului la mijloc. Acceptând salariul în plic lui îi este bine. Nu-l deranjează contribuția către stat acum când este tânăr, că bunicii și părinții lui să bene­ficieze de pensie, de asigurare medicală etc., și ca să fie sigur că va beneficia și el de atitudine respectuoasă când va fi timpul.

Pe de altă parte, nu salariatul dictează patronului la angajare, ci invers, patronul îți oferă condițiile. Nimeni nu o să mă convingă de faptul că un tâ­năr angajat vine a doua zi la șef și zice că vreau un contract, vreau leafa toată impozitată etc.

Soluționarea acestor probleme trebuie să fie asumată parțial de stat, de organele de control, de Inspecția Muncii, de sindicate.

Vom avea în curând o întâlnire la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, vom continua negocierile cu Guvernul și Patronatele , unde vom insista asu­pra aspectelor ce țin de lupta cu economia informală. Pentru că e un viciu le­tal pentru țara noastră și acesta din păcate nu poate fi tratat timp de un an și doar cu măsurile care arată bine pe hârtie, dar șchiopătează la implementare în practică. Vreau să menționez faptul că și patronii, cei care lucrează perfect legal sunt interesați în diminuarea economiei informale.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand