19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

La celălalt capăt al firului – Oleg Budza

Loading
Без рубрики La celălalt capăt al firului – Oleg Budza
linia-fierbinte

Colaj: vocea.md

Stimaţi cititori, pentru a impulsiona relaţiile dintre cetăţeni şi Con­federaţia Naţională a Sindicatelor din Moldo­va (CNSM), ziarul  și portalul național “Vo­cea poporului” a lansat linia fierbinte, unde cititorii publicaţiei au adresat întrebări şi su­gestii primului nostru invitat, președintelui CNSM, Oleg Budza. Astăzi, continuăm să publicăm răspunsuri­le la întrebările dvs., adresate președintelui CNSM Oleg Budza.

 

CNSM a cerut scutirea organizațiilor sindicale și primare de prezentarea declarațiilor la impozitarea pe ve­nit. În cazul în care admitem că acest lucru este aprobat în Legea bugetu­lui de stat, nu se va întâmpla că cei vizați vor avea frâu liber la diverse activități financiare? De ce CNSM își dorește acest lucru?

Claudia Scripcaru, Ialoveni

 

Pentru cei care nu sunt specialiști în domeniu, art. 53 p.3 din Codul Fiscal prevede scutirea im­pozitului pe venit a Patronatelor și Sindicatelor. Și așa este de mult timp. Pur și simplu, noi ce­rem să nu prezentăm declarația, fiind organizație obștească. În rest, noi toți membrii de sindicat achităm impozitele cuvenite.

 

Ce înseamnă un salariu decent, mun­că decentă și viață decentă, în viziu­nea dvs? Care ar fi valorile în bani a unui salariu decent și a unei pensii decente?

Claudia Scripcaru, Ialoveni

 

E o întrebare complicată. Noi vorbim despre salariu decent, dar nu am atins barem nivelul mi­nimului de existență. Acest minim este de 1400 – 1500 lei. Și noi acum cerem să fie salariul minim de 1 700 de lei măcar în sectorul real al economiei. Salariul decent permite unei persoane angajate să aibă și un trai decent. E acel care iți permite să-ți asiguri hrana, transportul, îngrijirea copiilor, trai, vacanțe etc.

Iar la noi 80% din salariu se duce pentru achi­tarea facturilor în perioada rece a anului, pentru un apartament cu două odăi. În context, eu susțin propunerile examinate deja, care prevăd eficien­tizarea energetică a clădirilor. Pentru încălzirea clădirilor vechi cheltuim cu 80 la sută mai mult pe metru pătrat, comparativ cu cele izolate.

Munca decentă trebuie să fie garantată. De ace­ea noi luptăm pentru a menține cel puțin garanțiile pe care le asigură Codul muncii astăzi. Or, Patro­natele își doresc foarte mult modificarea Codului muncii. Vom insista în continuare ca salariatul să nu fie concediat fără acordul organului sindical. Acolo unde este organizare sindicală combativă, lider sindical competent, nu se admite lichidarea locurilor de muncă, alte pretexte, deși legale, dar absolut artificiale uneori de a elibera salariatul.

 

Lucrez la o întreprindere cu capital străin. Confecționăm lămpi. Aici to­tul e pus la punct, dar muncim foarte mult. La început era o normă. Vă­zând că unii lacomi muncesc fără a-și trage sufletul pentru a depăși norma pentru cățiva lei în plus, trep­tat patronul a majorat norma. Îmi pierd vederea. Cu ce mă pot ajuta sindicatele, unde să mă adresez, caci la întreprindere nu sunt sindicate.

Marina Mițco, Chișinău

 

Sunt sute de mesaje care vin de la oamenii care nu sunt parte a organizațiilor sindicale primare, dar care caută soluții la astfel de probleme acute cum este normarea muncii. Nu trebuie să trans­formăm oamenii în robi care muncesc câte 12 – 14 ore pe zi! Ce facem cu sănătatea omului? Deja de mai bine de cinci ani noi abordăm problema privind elaborarea normelor de muncă. Cândva acestea stăteau la baza oricărei activități, a ori­cărei întreprinderi. Împreună cu Patronatele, cu Ministerul Muncii noi elaborăm acum standarde ocupaționale. S-a început cu domeniile construcții, agricultură, vom ajunge și la celelalte. Recomand doamnei să găsească compatrioți la întreprindere și să formeze acolo organizație sindicală primară. Pentru că mâine ar putea să apară altă problemă: se poate înrăutăți vederea, pot apărea alte boli profesionale și atunci, vă asigur de faptul că pa­tronul nu se va ghida de principiul omeniei când va fi în situația să vă concedieze pentru lipsă sau pierderea capacității de muncă, găsind un pretext pur formal.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand