3 October 2024
Chisinau
Social

La cei săraci nici boii nu trag, dar… vaccinul nici atâta

Loading
Social La cei săraci nici boii nu trag, dar… vaccinul nici atâta
La cei săraci nici boii nu trag, dar… vaccinul nici atâta
zdg.md

Unde e vacinul promis de atâta vreme? Unde e vaccinul BioNTech-Pfizer, AstraZeneca-Oxford, Sputnik V? De ce un numar atât de mic de cetățeni au fost vaccinați pâna la ora actuală?.. Sunt între­bări dureroase pe care le pun zilnic, de dimineață până noaptea târziu, cetățenii Republicii Moldova, panicați de pandemia Covid-19, care ia proporții tot mai mari de la o zi la alta.

Informațiile de ultima oră venite de la Guvern și Președinție privind recepționarea vaccinului ne dau puțin optimism și trebuie să recunoaștem că lucruri­le se mișcă încet. La momentul când scriam articolul în țară erau imunizați împotriva Covid-19 circa 30000 de angajați din sistemul medical. Ar fi fost și mai bine, dacă această cifra se tripla. Cetățenii au primit cu en­tuziasm și hotărârea Guvernului de a aloca, din fon­dul de rezervă al Executivului, 60 de milioane de lei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pen­tru procurarea vaccinului împotriva Covid-19”.

Din acești bani sunt planificate să se procure 338 600 doze, ceea ce constituie circa 24,4% din nece­sarul de 1 386 115 doze. Conform estimărilor efectuate de către Agenția Națională pentru Sănătate Publică, pentru atingerea țintei de 70% populație vaccinată sunt necesare 4 851 403 doze. Luând în considerare că 1 386 115 doze (pentru 20% populație) vor fi obținute gratuit prin COVAX, 2 079 173 doze (pentru 30% populație) vor fi necesare de procurat prin COVAX la preț preferențial.

De menționat, până la 19 martie, autoritățile din Republica Moldova au recepționat prin platforma COVAX circa 40.000 de doze cu vaccinul Pfizer. Dintre informațiile optimiste venite din partea autorităților, mai putem menționa că până la sfîrșitul lunii martie în Republica Moldova vor ajunge 46 de mii de doze de vaccin din partea platformei COVAX și alte 50 de mii din donația oferită de România, iar  la 22 aprilie, urmează să mai beneficiem de o partidă mare de 72 de mii de vaccinuri AstraZeneca.

Bani pentru procurarea vaccinului, după cum ve­dem, sunt, dar întrebarea, totuși, rămâne a fi actuală și arzătoare – când va începe vaccinarea în masă a cetățenilor? De ce Republica Moldova nu poate pro­cura acest medicament atat de vital astăzi pentru țara noastră, unde mor zeci de oameni pe zi din cauza pan­demiei de Covid-19? Potivit secretarului de stat al Mi­nisterului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Tatiana Zatîc, situația epidemiologică din ţară este îngrijoră­toare. Datele arată că numai în ultimele săptămâni rata de cazuri letale a crescut cu peste 30%. La nivel global, Republica Moldova ocupă locul 28 privind numărul deceselor cauzate de Covid-19, iar la nivel european, se află pe locul 22.

După cum am fost informați, Organizația inter-națională COVAX a fost creată pentru a asigura dis­tribuirea echitabilă a vaccinurilor anti-Covid la nivel global. A fost și este o cauză nobilă, dar și pragmatică, pentru că într-o lume mobilă nu poți soluționa proble­ma pandemiei cu vecini lăsați în voia sorții. Este, însă, regretabil că până acum nu există un instrument pen­tru a împiedica țările bogate să cumpere loturi impor­tante de vaccinuri, fără a ține cont de potențialul țărilor mai sărace.

Deși COVAX a planificat 2 miliarde de doze de vac­cinuri pentru țările mai sărace ca să asigure 20% din populația țărilor participante până la finele lui 2021, la mijlocul lunii martie doar un număr mic de doze a fost livrat. Această nedreptate se întâmplă la momentul când 92 de țări au nevoie urgent de ajutor, iar țările bogate, forțate de situația gravă, cumpără prin negoci­eri directe loturi tot mai mari din rezervele limitate ale producătorilor.

Referindu-se la situașia creată, președintele OMS Tedros Adhanom Ghebreyesus a criticat țările care, „în timp ce vorbesc pe limba accesului echitabil, conti­nuă să prioritizeze acorduri bilaterale, evitând COVAX, mărind prețurile și încercând să sară rândul la coadă. Acest lucru este greșit”.

Într-o discuție recentă cu noii secretari de stat și cu șefii de direcție ai Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, președintele Maia Sandu a solicitat urgentarea discuțiilor cu producătorii și asigurarea procurării cât mai rapide a vaccinurilor. „Scopul nostru comun este să oprim răspândirea virusului și să salvăm cât mai multe vieți. Este nevoie de un efort consoli­dat al instituțiilor pentru a reuși să oprim pandemia”, a subliniat șeful statului.

Să sperăm ca autoritățile noastre se vor ține de cu­vânt și, într-un sfârșit, vom scăpa de această nemiloasă pandemie.

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand