
Foto: gradina-online.ro
Iată că în sfârșit a venit mult aşteptata primăvară. Dacă aţi observat, deja au început să înmugurească copacii. Astăzi o să vorbim despre folosul mesteacănului pentru organismul uman.
Secole întregi, oamenii au ştiut să trăiască fără medicamente, ocrotindu-şi sănătatea cu leacuri din farmacia naturii, pe care le adaptau şi le înnoiau la fiecare anotimp. Dacă iarna, cele ce se bucurau de trecere erau plantele uscate şi rădăcinile, vara florile, iar toamna fructele şi scoarţa copacilor, primăvara era anotimpul în care oamenii plecau la pădure în căutare de muguri şi de lăstari. Tradiţia s-a păstrat până azi şi fenomenul e lesne de înţeles. Primăvara, natura reînvie cu o energie explozivă, care se transformă în sănătate. Nu ştiu cum voi, eu personal parcă zbor, parcă mi se lungesc aripile şi creşte energia. Primăvară este anotimpul meu preferat. Dar să nu uităm despre ce am început vorba. Deci, dacă în numărul trecut v-am vorbit de primele urzici, astăzi vom vorbi despre folosul mugurilor de mesteacăn.
S-a dovedit că un muguraş micuţ are în conţinutul lui 6% ulei eteric, acid ascorbic, zahăr, fitoncide şi multe altele. S-au descoperit şi substanţe antibiotice, cu acţiune bactericidă puternică. Datorită acestor „comori”, mugurii de mesteacăn au numeroase calităţi terapeutice.
Infuzia: se prepară în termos, timp de 1-2 ore, dintr-o linguriţă de muguri şi 250 ml de apă clocotită. Se beau în 3-4 reprize, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale.
Decoctul: 10 g de muguri se aduc până la fierbere, în 200 ml de apă. Se lasă pe foc mic 15 minute şi se strecoară. Se bea câte o lingură, de 3-4 ori pe zi, înainte de masă. Se adaugă şi în băi, datorită efectului antiinflamator.
Tratamente
Amigdalita
Bătrânii de la ţară se tratau în caz de dureri de gât mestecând încet 1-2 linguri de muguri proaspeţi, apoi făceau gargară cu infuzie concentrată de muguri. Pentru răceli, se făcea ceai din muguri şi se consumă cald, în timpul zilei.
Afecţiuni gastrointestinale
Se prepară un decoct din două linguri de muguri şi un litru de apă. Mugurii se pun în apă rece, se aduc până la fierbere şi se ţin sub capac la foc mic timp de 20 de minute. După răcire, lichidul se strecoară. Se bea câte un pahar dimineaţă, pe stomacul gol, şi cu o ora după masă, timp de 7-10 zile.
Bronşită, traheită
Pentru afecţiunile sistemului respirator, peste 20 g de muguri uscaţi se toarnă 100 ml de alcool de 70% şi se macerează timp de trei săptămâni. Alcoolul se strecoară, iar mugurii se storc bine printr-un ciorap de damă. Se administrează câte 20-30 de picături (în funcţie de greutatea corporală), amestecate cu o lingură de apă, cu 20 de minute înainte de masă. Se ia de trei ori pe zi.