
Foto: gazetadesud.md
După doi ani de pauză, la 17 ianuarie curent, la Căuşeni, a fost semnată Convenţia colectivă la nivel de raion între partenerii sociali – administraţia locală, sindicate şi patronat, care va reglementa acţiunile tripartite în perioada anilor 2014-2017.
Documentul a fost semnat de preşedintele raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi, preşedintele Organizaţiei interramurale a sindicatelor, Nicolae Sandu, şi de preşedintele Asociaţiei patronatelor din localitate, Valentin Uncu, a relatat Gazeta de Sud.
Ultima dată, în raionul Căuşeni a fost adoptată o convenţie colectivă tripartită pentru anii 2007- 2012, după care procesul a fost stopat din cauza lipsei unei structuri viabile a patronatelor, fapt ce a făcut imposibilă activitatea Comisiei locale de specialitate.
Sergiu Gogu, preşedintele acestei comisii, susţine că această pauza de doi ani a fost în detrimentul atât al salariaţilor din raion, cât şi al angajaţilor. „Nu am avut anumite stipulări, confirmate prin act normativ, care să determine clar drepturile şi obligaţiile partenerilor sociali. De aceea, am desfăşurat mai multe acţiuni care să reglementeze aceste momente şi să fie consfinţite printr-un document oficial, cum este Convenţia colectivă”, susţine Sergiu Gogu.
Potrivit preşedintelui raionului Căuşeni, Ion Ciontoloi, evenimentul este un rezultat al mai multor luni de negocieri. „Astăzi, toate cele trei părţi semnatare îşi asumă anumite obligaţii care trebuie să fie în conformitate cu legislaţia, cu Codul muncii, şi să-i susţină atât pe salariaţi, cât şi pe angajatorii acestora. Prin convenţia respectivă, care este un act juridic, trebuie să asigurăm echitatea socială, iar salariaţii să se bucure de toate garanţiile”, a menţionat Ion Ciontoloi.
La rândul său, preşedintele Organizaţiei interramurale a sindicatelor din raionul Căuşeni, Nicolae Sandu, a accentuat că la elaborarea convenţiei au lucrat reprezentanţii tuturor organizaţiilor sindicale din localitate: din ramura agroindustrială, din medicină, învăţământ şi altele, fiind luate în considerare interesele tuturor salariaţilor. „Cei care muncesc trebuie să ştie că sunt protejaţi”, a declarat Sandu.
În aceeaşi ordine de idei, Valentin Uncu, preşedinte al Asociaţiei patronatelor din Căuşeni, a afirmat că, într-un dialog social, angajatorii au poate cel mai important rol, ei fiind obligaţi să creeze salariaţilor condiţii adecvate de muncă.
Prezent la eveniment, Petru Chiriac, vicepreşedinte al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, a salutat semnarea Convenţiei colective în raionul Căuşeni, care va susţine Comisia Naţională pentru consultări colective între partenerii sociali. „Căuşeni este printre cele 17 raioane din ţară care au reînnoit Convenţia colectivă până în anul 2017. Mă bucur că o muncă asiduă, depusă în comun, a dat rezultate fructuoase. Omul care munceşte trebuie să fie stimat, iar acest document are anume acest scop”, a subliniat Petru Chiriac.