19 November 2024
Chisinau
Social

Justiția, contaminată de corupție

Loading
Social Justiția, contaminată de corupție

76 la sută dintre moldoveni cred că judecătorii sunt corupți, însă la contactul direct cu sistemul, doar 24 la sută dintre aceștia spun că li s-au cerut bani sau cadouri. Cel puțin asta arată datele unui sondaj efectuat de Magenta Consulting, la comanda Consiliului Superior al Magistraturii, care și-a pro­pus să afle care este percepția oamenilor față de sistemul de justiție din Republica Moldova. În același timp, întrebați dacă au încredere în justiția de la noi, doar 16 la sută din respondenți au răspuns pozitiv.

dcnews.ro

„O lege poate fi bună, dar oamenii pot să o considere proastă. Ceea ce înseamnă că e vinovăția celui care a făcut legea, pen­tru că el are datoria să comunice, să explice, să-i obișnuiască pe oameni, să înțeleagă de ce legea e bună”, a spus expertul internațional în sociologie, Sebastian Lăzăroiu.

Mai mult, unul dintre cinci moldoveni au spus că nu au încre­dere în judecători, în avocați au încredere doar 13 la sută dintre cei chestionați, iar procurorii se bucură de încrederea a 20 la sută. În plus, 76 la sută din totalul celor intervievați cred că judecă­torii sunt corupți, iar 75 la sută cred că în justiție există multă corupție.

Cu toate acestea, sondajul arată că mai mult de jumătate dintre respondenți cred că în justiție muncesc oameni profesioniști.

Precizăm că, recent, ministrul Justiției, Alexandru Tănase, a prezentat direcțiile strategice și acțiunile prioritare privind refor­ma judiciară din Republica Moldova. Astfel, Tănase va promova evaluarea permanentă a performanţelor judecătorilor în funcţie de mai multe criterii. Posibilităţile de acces la funcţia de judecător vor fi uniformizare, astfel încât va fi creat un sistem ce va avea la bază transparenţa şi meritocraţia.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand