21 iulie 2024
Chisinau
Varia

Jumătate din bogăția planetei, în mâinile a 62 de persoane

Loading
Varia Jumătate din bogăția planetei, în mâinile a 62 de persoane
Jumătate din bogăția planetei, în mâinile a 62 de persoane
bogatii-lumii

Foto: entrepreneurstank.com

 

Primele 62 cele mai bogate per­soane din lume deţin, de-acum, aproape tot atât cât jumăta­te din populaţia lumii – adică aproximativ 3,5 miliarde de persoane, anunţă organizaţia nonguvernamentală Oxfam într-un raport publicat recent.

 

Bogăţia acestor 62 de persoane, dintre care 53 sunt bărbaţi, a crescut cu 44% începând din 2010, în timp ce cea a celor 3,5 miliarde de persoane cele mai sărace a scăzut cu 41%, a pre­cizat Oxfam în acest studiu, care a fost publicat înaintea deschiderii Forumu­lui Economic Mondial de la Davos.

Jumătate dintre aceşti „superbo­gaţi” provin din SUA, 17 sunt originari din Europa, iar ceilalţi din ţări pre­cum China, Brazilia, Mexic, Japonia şi Arabia Saudită.

„Lumea a devenit şi mai inegalitară, iar tendinţa se accelerează”, aprecia­ză directoarea Oxfam International, Winnie Byanima, citată într-un comu­nicat care însoţeşte documentul.

Aproximativ 7.600 de miliarde de dolari deţinuţi de aceste persoane sunt plasaţi în paradisuri fiscale. În cazul în care s-ar preleva impozite din veniturile acestor bogaţi, ţările ar ob­ţine anual cu 190 de miliarde de dolari în plus, a calculat Gabriel Zucman, un profesor de la Universitatea din Cali­fornia.

Tot potrivit lui Zucman, care ci­tează Oxfam, până la 30% din bogă-ţia totală a Africii este deţinută în paradisuri fiscale, ceea ce reprezintă pierderi în valoare de 14 miliarde de dolari pentru veniturile fiscale în fie­care an.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand