3 iulie 2024
Chisinau
Social

ITUC avertizează asupra efectelor devastatoare ale războiului din Ucraina

Loading
Social ITUC avertizează asupra efectelor devastatoare ale războiului din Ucraina
ITUC avertizează asupra efectelor devastatoare ale războiului din Ucraina
regnum.ru

Dependența de exporturile rusești de petrol și gaze înseamnă că costurile energiei din întreaga lume vor crește și mai mult, iar deficitul de alte produse va afecta lanțurile globale de aprovizi­onare într-o serie de domenii, punând locurile de muncă în pericol. Gradul de ocupare a forței de muncă încă nu a re­venit nici măcar la nivelul de dinainte de pandemie. Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC) susține că acești factori vor determina o înrăutățire a situației pe piața muncii și vor duce la o criză globală a locurilor de muncă.

ITUC condamnă războiul împotriva Ucrainei și face apel la pace, democrație și dialog. Războiul provoacă suferințe și dis­trugeri umane imense. Peste 3,5 milioane de oameni au fugit din țară. Confederația salută activitatea umanitară a afiliaților săi ucraineni și eforturile sindicatelor din țările vecine pentru a primi refugiați și a ajuta la satisfacerea nevoilor acestora. Prioritatea trebuie să fie o încetare imediată a focului, retragerea tuturor forțelor ruse din Ucraina și negocierea unei păci juste și durabile.

Potrivit unui comunicat al ITUC, nevo­ile poporului Ucrainei și reconstrucția țării vor fi enorme. Dincolo de Rusia și Ucraina, războiul are consecințe geopolitice și eco­nomice globale și a scos la iveală multiple slăbiciuni, fiind necesare acțiuni urgente în mai multe domenii.

ITUC este îngrijorată de faptul că atât Rusia, cât și Ucraina, sunt mari exportatori de cereale. Diverse țări depind în mare mă­sură de exporturile de grâu, porumb, de alte culturi și ulei de gătit din cele două țări. Creșterea costului energiei și al alimentelor, conjugată cu o criză a costului vieții deja existentă în multe țări înainte de războiul din Ucraina, se va intensifica pe măsură ce perturbarea lanțului global de aprovizio­nare cu aceste produse și alte mărfuri din regiune se va adăuga la presiunea asupra gospodăriilor cu venituri salariale mici.

ITUC precizează că o creștere a cheltu­ielilor militare globale (în prezent, de apro­ximativ două trilioane de dolari SUA pe an) va devia finanțarea vitală de la nevoi­le economice și sociale cruciale. Totodată, pe măsură ce economiile au început să se deschidă în urma pandemiei de Covid-19, a crescut „lăcomia corporativă” a companiilor multinaționale, cu profituri record în ultimul an, fapt care ar putea provoca mai multă nesiguranță și sărăcie.

„Guvernele vor trebui să ia în considerare politicile de prețuri și răspunsurile la impac­tul economic al acestui război și vor trebui să se concentreze în special asupra celor nevoiași”, a declarat Sharan Burrow, secre­tar general al ITUC.

Ea susține că multe guverne au imple­mentat măsuri de urgență la începutul pan­demiei, care i-au ajutat pe mulți să iasă din sărăcie și să mențină economiile pe linia de plutire. Acum, odată cu impactul global al războiului din Ucraina și creșterea inflației, protejarea salariilor lucrătorilor va fi vitală, la fel ca și crearea numărului de locuri de muncă decente.

„Guvernele trebuie să acționeze pentru a opri scăderea veniturilor și, împreună cu instituțiile financiare internaționale, să ia măsuri urgente pentru a extinde protecția socială asupra a milioane de oameni din întreaga lume, care se confruntă cu foamete, cu prețuri inaccesibile la ener­gie, penurie de provizii cheie. Războiul va avea consecințe extrem de dăunătoare la nivel mondial, în special pentru cei mai să­raci și cei mai vulnerabili”, a conchis Sharan Burrow.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand