Peste 80 de lucrători din domeniul telecomunicaţiilor au fost premiaţi, sâmbătă, 17 mai, pentru profesionalism şi merite deosebite în dezvoltarea sectorului IT în Moldova. Aceștia au obținut titlul onorific „Maestru în Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor”.
Evenimentul festiv a fost organizat de Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și Federaţia Sindicatelor din Comunicaţii cu ocazia marcării în Republica Moldova a Zilei Mondiale a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. În
acest an, Ziua Mondială a Teleco-municațiilor se desfășoară sub genericul „Acces în bandă largă pentru o dezvoltare durabilă”.
La acțiune a participat conducerea Federaţiei Sindicatelor din Comunicaţii (FSC) și a Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), reprezentanți ai sindicatului de ramură de la întreprinderile din sector și reprezentanți ai companiilor din domeniu. Participanții au discutat despre situaţia din ramură, despre progresul înregistrat de Republica Moldova în sectorul telecomunicaţiilor, care reprezintă o sursă importantă a creşterii economice.
Republica Moldova, în top internațional la servicii de comunicații
„Vă adresăm sincere felicitări cu ocazia sărbătorii profesionale – Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, eveniment marcat anual la 17 mai de Uniunea Internaţională a Telecomunicaţiilor, organizaţie ce reuneşte circa 200 de state. Sindicatul de ramură este permanent alături de membrii săi, iar una din prioritățile de bază ale Federației este dialogul social eficient și constructiv”, a comunicat în mesajul de felicitare Ion Pîrgaru, preşedintele FSCM.
Iar cât privește titlul onorific „Maestru în Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor”, Ion Pîrgaru a menționat că acesta se oferă celor mai buni specialiști și că îi obligă pe cei cărora le-a fost oferită distincția să progreseze în continuare și într-adevăr să fie cei mai buni. Evident, onorificul titlu prevede și unele beneficii materiale pentru cei cărora le-a fost acordat.
La rândul său, Pavel Filip, ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, a subliniat rolul important pe care îl are ramura pentru economia naţională. „Ramura are un potenţial enorm şi ne mândrim că avem specialişti de nivel internaţional care sporesc permanent calitatea serviciilor prestate populaţiei, astfel încât ţara noastră se află în topuri la acest capitol”, a menţionat Pavel Filip.
TIC, drept catalizator al creșterii economice durabile
La ediția ICT Summit 2014, care a avut loc recent, a fost prezentat, în premieră, Pachetul de competitivitate a industriei IT. A fost propusă crearea parcurilor IT și introducerea unui impozit unic de 12% din vânzări pentru companiile rezidente. Prin aceste acțiuni, se dorește asigurarea unui mediu cât mai favorabil pentru creșterea industriei IT și să fie valorificat rolul domeniului TIC de catalizator al unei creșteri economice durabile.
„Urmează să îmbunătăţim condiţiile în mediul de afaceri, ca să devină atractiv pentru investitorii din industria IT. Când se vorbeşte despre crearea parcurilor IT, toţi trebuie să înţeleagă că sunt parcuri virtuale, pentru că deja se confundă lucrurile”, a precizat ministrul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. „Comunicaţiile electronice în bandă largă au devenit o prioritate la nivel mondial, ca urmare a faptului că societatea bazată pe cunoaştere are un impact semnificativ asupra competitivităţii, dezvoltării rapide a comunicaţiilor şi a industriei tehnologiei informaţiei”, a adăugat Pavel Filip.
Aderarea la ETSI a oferit Moldovei noi oportunități
Scopul Zilei Mondiale a Teleco-municaţiilor şi Societăţii Informa-ţionale este de a ajuta la ridicarea gradului de conştientizare a posibilităţilor pe care utilizarea tehnologiilor informaţionale şi comunicaţiilor le poate aduce societăţilor şi economiilor. În R. Moldova, Ziua Mondială a Telecomunicaţiilor şi Societăţii In-formaţionale este oficializată prin Hotărârea Guvernului Republicii Moldova nr. 558 din 30 aprilie 2008.
Printre succesele obținute de ța-ra noastră este faptul că suntem printre primele 20 de state în lume după viteza de acces la Internet, ceea ce prezintă un mare succes. Totuşi, participanții la eveniment au menționat că în ţara noastră vor fi implementate noi proiecte care vor spori creşterea industriei IT. În Moldova sunt angajaţi peste 10 mii de oameni în sectorul telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale.
O altă noutate este faptul că Republica Moldova a devenit membru-observator al Institutului European de Standardizare în Telecomunicaţii (ETSI). Acordul de aderare a fost semnat, recent, la Mandelieu, Franţa. „Prin aderarea țării noastre la această organizație sunt create oportunități pentru aplicarea standardelor de înaltă calitate și valorificarea multidimensională a potențialului relațiilor cu UE, având drept finalitate integrarea europeană”, a declarat ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip.