3 iulie 2024
Chisinau
Cetăţeanul şi legea

Investițiile străine și investitorii străini: ce prevede legislația

Loading
Cetăţeanul şi legea Investițiile străine și investitorii străini: ce prevede legislația
Investițiile străine și investitorii străini: ce prevede legislația
investopedia.com

Este bine știut că în Republica Moldova își desfășoară activitatea mulți investitori străini. Vă rog să ne spuneți ce înseamnă „investitor străin” și „investiție străină” și care sunt prevederile principale ale legislației naționale vizând activitatea acestora în Republica Moldova? Cum se soluționează litigiile de muncă la întreprinderile cu investiții străine și în ce măsură lucrătorii acestora au dreptul la asigurare socială și asistență socială?

Snejana Dimitriu, Chișinău

Rubrica „Cetăţeanul şi legea” vine în aju­torul cititorului nostru care caută răspun­suri la întrebări de ordin juridic. Conti­nuăm această tradiţie, pentru ca cititorii, care sunt şi salariaţi la diverse întreprin­deri, să nu se simtă vulnerabili juridic în faţa celor care încearcă să-i manipuleze. Linia fierbinte la tel.: 0 800 800 20 (luni şi joi de la 14.00-16.00).

 

Ion PREGUZA

expert

în Departamentul juridic al CNSM

 

Investițiile în Republica Moldova sunt reglementate de Constituția Republicii Moldova, de Legea nr. 81 din 18.03.2004 cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător (Legea nr. 81/2004), de alte legi și acte normative, precum și de tratatele internaționale la care Republica Moldova este parte.

Potrivit art. 3 din legea prenotată, noțiunea de „investitor străin” semnifică persoană încadrată în activitatea investițională din Republica Moldova, care poate fi: a) persoană fizică cetățean străin cu reședință permanentă în alt stat sau apatrid cu reședință perma­nentă în străinătate; b) persoană juridică, formată în conformitate cu legislația unui alt stat, având sediu în acel stat sau persoanăjuridică având sediu, administrație centrală sau loc principal de acti­vitate înregistrat în alt stat; c) organizație sau asociație creată în urma unui tratat între state ori alte subiecte de drept internațional.

Noțiunea de „investiție străină”, potrivit aceluiași articol din Legea nr. 81/2004, înseamnă investiție efectuată de un investitor străin în activitatea de întreprinzător desfășurată în Republica Mol-dova, inclusiv veniturile provenite din investiția sa și reinvestite în Republica Moldova.

 

Investitorii străini și cei interni sunt tratați în mod egal în temeiul legislației

 

Legislația Republicii Moldova permite, în general, investiții în orice domeniu de activitate antreprenorială pe întreg teritoriul, cu condiția respectării intereselor naționale de securitate, a legislației cu privire la libera concurență, normelor de protecție a mediului, sănătății oame­nilor și ordinii publice. Investitorii străini și interni sunt tratați în mod egal în temeiul legislației.

În același timp, legislația prevede anumite obligații și responsabilități pentru investitori. Și anume, investitorii sunt obligați să desfășoare ac­tivitate investițională în conformitate cu acordurile internaționale la care Republica Moldova este parte, cu Legea nr. 81/2004 și cu alte legi în vigoare, cu standardele (normele, regulile etc.) adoptate în condițiile legii. Investitorii, inclusiv cei străini, sunt obligați să îndepli­nească cerințele legitime ale autorităților publice. În caz de încălcare a legilor, a obligațiilor contractuale, investitorii, potrivit art. 8 din Legea nr. 81/2004, poartă răspundere în conformitate cu legislația Republicii Moldova.

Raporturile de muncă în activitatea investitorilor, inclusiv străini, sunt reglementate de legislația națională a muncii (Codul muncii, alte legi și acte normative ce conțin norme ale dreptului mucii).

Litigiile individuale de muncă dintre administrația întreprinderii cu investiții străine și lucrătorii acesteia se soluționează în conformitate cu legislația Republicii Moldova, dacă în contractele individuale de muncă nu se prevăd alte condiții pentru lucrătorii străini (art. 14 alin. (6) din Legea nr. 81/2004).

Asigurarea socială și asistenta socială este garantată și se acordă lucrătorilor întreprinderii cu investiții străine în condițiile stabilite de legislația națională.

La momentul actual, autoritățile de resort au la baza obiectivelor de primă importanță crearea unui climat investițional favorabil pentru atragerea investitorilor străini.

În acest sens, sindicatele urmăresc cu atenție, în măsura în care ține de competența lor, respectarea prevederilor art. 371 din Acordul de Asociere RM-UE, prin care părțile acestuia au recunoscut că este inoportună încurajarea comerțului sau a investițiilor prin reducerea nivelurilor de protecție prevăzute în legislația națională în materie de mediu sau de muncă.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand