Potrivit unui nou studiu făcut public la 8 martie de către Confederația Internațională a Sindicatelor (ITUC), dacă doar șapte țări și-ar investi doi la sută din PIB, această măsură ar permite crearea a 21 de mln. de locuri de muncă și ar ajuta statele să înfrunte provocările ce țin de îmbătrânirea populației și stagnarea economică.
În acest raport a fost analizat potențialul de majorare a ratei de angajare în așa– numita „care economy” („economia serviciilor de îngrijire) în Australia, Danemarca, Germania, Marea Britanie și SUA . Același raport mai demonstrează că investițiile în „care economy” reduc diferențele gender la capitolul remunerarea muncii, atenuează inechitatea generală, permit compensarea faptului că femeile nu au acces la locuri decente de muncă. Țările G 20 și-au propus să sporească în următorii ani cu 25 la sută numărul femeilor încadrate în muncă, obiectiv care poate fi atins doar cu condiția unei finanțări adecvate a sectorului de îngrijire.
Încurajarea investițiilor în economia de îngrijire
În raport mai sunt evocate date despre Africa de Sud și Turcia, care arată că încurajarea investițiilor în economia de îngrijire nu se reduce doar la cele mai bogate state din lume.
Sharan Burrow, secretarul general al ITUC, a menționat: „Acest studiu demonstrează importanța investițiilor permanente în serviciile de îngrijire la domiciliu pentru societate, relevă că acestea pot deveni motorul creșterii economice și antidotul pentru impactul distructiv al austerității economice eșuate. Partea cea mai mare a poverii generate de reducerea sectorului de deservire au fost nevoite s-o suporte femeile, lucru care a contribuit la scăderea veniturilor gospodăriilor într-o perioadă când sporirea capacității de cumpărare și a cererii economice sunt văzute în calitate de elemente de bază pentru restabilirea prosperității globale.
Serviciile de îngrijire la domiciliu se caracterizează printr-o cotă înaltă a locurilor de muncă instabile și printr-o remunerare redusă, astfel fiind necesar ca salariații din acest sector să beneficieze de o protecție totală din partea legislației muncii în conformitate cu standardele internaționale”.
Economiştii de la „Women’s Budget Group” au desfăşurat o modelare extinsă a impactului asupra ocupării forţei de muncă a investiţiilor de 2% din PIB în „infrastructura socială” a serviciilor de educaţie, sănătate şi protecţie socială. Ei au ajuns la conclu-zia că:
– acestea vor ridica gradul de ocupare generală cu 2,4-6,1%, în funcţie de ţară;
– 59%-70% a locurilor de muncă create direct vor fi ocupate de femei;
– efectul multiplicativ va ridica nivelul general al ocupării printre bărbaţi cu 1,4-4% în diverse ţări.
„Unele guverne au întreprins acţiuni pentru intensificarea investiţiilor în proiectele de infrastructură, pentru a stimula creşterea şi a compensa deceniile de investiţii insuficiente. Acum avem dovezi clare ale avantajelor sociale şi economice în economia de îngrijire. Guvernele ar trebui să se concentreze asupra acestui fapt, în loc să continue politica de austeritate economică, bazată din start pe analize false”, a menţionat Sharan Burrow.
Datele din raport demonstrează că investiţiile de 2% din valoarea PIB-ului sunt în stare să creeze:
– 13 mln. locuri de muncă în SUA;
– 3,5 mln. locuri de muncă în Japonia;
– 2 mln. locuri de muncă în Germania;
– 1,5 mln. locuri de muncă în Marea Britanie;
– 1 mln. locuri de muncă în Italia;
– 600 de mii de locuri de muncă în Australia;
– 20 de mii de locuri de muncă în Danemarca.
Serviciile de îngrijire la domiciliu, o sferă în care s-ar putea crea milioane de locuri de muncă |
„Reducea serviciilor publice a avut un impact dublu asupra femeilor. Acestora le vine tot mai greu să-şi găsească un loc de muncă demn, în majoritatea ţărilor presiunile asupra investiţiilor sociale generează situaţia în care acoperirea insuficienţei serviciilor sociale cade pe umerii femeilor sub formă de muncă neplătită pentru îngrijire. Acest lucru, la rândul lui, nu le permite femeilor să se antreneze un timp şi mai îndelungat în munca plătită, fapt care destramă canavaua gospodăriilor şi comunităţilor. Acest studiu demonstrează clar că un tip corect de investiţii ar putea inversa această criză socială. Astfel, noi facem un apel la guverne să accepte această provocare şi să renunţe la obsesia de a face fericit doar sectorul financiar. Datele obţinute în aceste şapte ţări demonstrează un potenţial enorm de creştere şi creare a locurilor de muncă în economia de îngrijire prin toată lumea”, conchide Sharan Burrow.
ITUC