Aproximativ 800 de bibliotecari din ţara noastră vor beneficia, de la mijlocul lunii iulie a acestui an, de cursuri de formare în domeniul IT și în iniţierea a noi servicii de bibliotecă în cadrul Programului „Novateca”. Totodată, circa 350 de biblioteci publice vor fi dotate cu mai mult de 1000 de calculatoare pentru a asigura accesul public la reţeaua Internet.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Culturii, în acest scop au fost selectate un şir de raioane care se vor alătura rețelei de biblioteci Novateca în cadrul etapei naționale a programului respectiv.
Printre raioanele selectate la această primă etapă sunt: Anenii Noi, Briceni, Cahul, Călărași, Căușeni, Edineț, Fălești, Hân-cești, Ialoveni, Orhei, Rezina, Șoldănești, Ștefan Vodă, Strășeni, Taraclia, Telenești, Ungheni, precum şi municipiile Chişinău şi Bălți. Fiecare dintre aceste subdivizuni teritorial-administrative a înaintat până la treizeci de biblioteci sătești pentru a fi incluse în rețelele lor raionale.
Conform aceleiaşi surse, pentru prima rundă de selecție au candidat treizeci și una de biblioteci raionale și 645 sătești. În cazul fiecăreia dintre acestea a fost demonstrată dorinţa bibliotecarilor de a participa la program, dar şi angajamentul administraţiilor publice locale de a sprijini acest efort de reanimare a bibliotecii și a întregii comunităţi.
Selectarea raioanelor a fost efectuată de o comisie independentă de evaluare formată din parteneri ai programului în cauză și factori de decizie din domeniul bibliotecilor, precum și în baza vizitelor efectuate la fiecare din instituţiile care au depus solicitări în acest sens.
Cursurile de dezvoltare profesională a bibliotecarilor din bibliotecile raionale selectate ur-mează să demareze la mijlocul lunii iulie. Concomitent, va începe livrarea calculatoarelor către biblioteci.
Până la finele anului 2014, bibliotecile publice din Moldova incluse în runda națională a programului vor fi dotate cu calculatoare, programe de operare și echipament periferic. În consecinţă, acestea vor fi capabile să răspundă necesităților utilizatorilor lor atât prin organizarea, în incinta bibliotecilor, a unor spaţii speciale dotate cu tehnologie la zi, cât și prin servicii inovative de informare.