În timpul unei vizite a redacției „Vocea poporului” în mun. Bălţi, ne-am întâlnit cu oameni care dau sens și greutate domeniului agroalimentar, care ne-a dus faima în lume și care ne scoate la liman chiar în vremuri complicate, de criză în lume, precum sunt cele pe care le traversăm.
Importanţa sindicatului
Minodora Stroescu este preşedinta Uniunii Teritoriale „Agroindsind” din mun. Bălţi de mai bine de zece ani. Ea ne-a mărturisit că, în tot acest răstimp, UT „AGROINDSIND” a activat conform planurilor trasate, care sunt transpuse în practică. În perioada de activitate au fost organizate multiple activităţi tematice: seminare, mese rotunde şi alte manifestări complexe. Aceste acțiuni au fost binevenite şi de un real folos pentru toate sindicatele din Bălţi. „Totodată, aș vrea să mă refer la o mare problemă cu care ne confruntăm: este vorba de lipsa de inițiativă și de responsabilitate a unor membri ai UT„Agroindsind” . Dacă ne dorim să realizăm performanţe în aceste structuri relativ noi, trebuie să ne unim forţele pentru a ne atinge scopurile trasate de sindicate, pentru a promova ideile mişcării sindicale. Colaborăm strâns și eficient cu administraţia SA „Incomlac”, Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din Bălți, SA Zimbru-Nord etc.
Exemple de colaborare cu patronatele
Angajaţii mai multor întreprinderi înțeleg că nu sunt toate în puterile sindicatelor şi le sunt recunoscători pentru eforturile depuse în relațiile cu patronatele în soluţionarea problemelor.
Problema prioritară și cea mai dureroasă este încadrarea tineretului în ramura agriculturii |
Preşedintele comitetului sindical de la SA „Incomlac”, Mihai Ţurcanu, spune că mijloacele financiare ale comitetului sindical al SA „Incomlac” din Bălți sunt utilizate pentru desfășurarea activităților organizatorice, acordarea ajutoarelor materiale la date jubiliare, zile profesionale și naționale, la achitarea biletelor de tratament balneo-sanatorial etc. „La ora actuală, întreprinderea se menține la un nivel bun, angajații sunt aprovizionați cu echipament special de protecție și condițiile de muncă sunt satisfăcătoare. În cadrul întreprinderii sunt reți-neri la salarii de o lună de zile din cauza crizei economice din țară. În cadrul întreprinderii SA „Incomlac” din Bălţi activează peste 900 de angajaţi, dintre care 700 sunt membri de sindicat”, a relevat Mihai Țurcanu.
În ultimii ani, se pune accentul deosebit pe renovarea întreprinderii, se achiziţionează tehnică de ultimă generaţie în secţiile de producere a untului, a îngheţatei, a laptelui integral etc. Utilajul nou a permis extinderea considerabilă a asortimentului producţiei şi îmbunătăţirea activităţii angajaţilor. Majoritatea tehnicii este procurată din împrumuturi şi credite bancare. În măsura posibilităţilor, ne străduim să facem faţă problemelor, a conchis liderul sindical de la „Incomlac”.
Ada Ţuţuianu este preşedinta comitetului sindical al Institutului de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din mun. Bălţi de mai bine de șapte ani. Instituţia are 174 de angajați, toţi fiind membri de sindicat. „Agricultura este o ramură complexă, iar pentru a obține rezultate, trebuie să ai oameni competenți, un colectiv unit. În această ordine de idei, comitetul sindical depune eforturi mari pentru a crea condiții bune de muncă. Avem contract colectiv de muncă, în conformitate cu care ne orientăm activitatea. Pentru noi, problema prioritară și cea mai dureroasă este încadrarea tineretului în ramura agriculturii. Mulţi absolvenţi ai instituţiilor de profil adeseori abandonează acest domeniu, plecând în străinătate în căutarea unui câştig mai bun. Este necesar ca organele abilitate în elaborarea politicilor în domeniul agriculturii să contribuie la stimularea tinerilor specialiști, să acorde o atenţie mai mare educării, promovării şi menţinerii cadrelor tinere în acest domeniu”, a spus Ada Țuțuianu.
Uniunea Teritorială „Agroindsind” din Bălţi are peste 2097 membri de sindicat și activează conform planului de lucru la baza căreia stă Convenţia Colectivă (nivel de ramură) şi Rezoluţiile Congresului VI al Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Agricultură şi Alimentaţie „AGROINDSIND”, care prevăd instituirea unui sistem de parteneriat şi dialog social spre o protecţie eficientă a membrilor de sindicat.