19 aprilie 2024
Chisinau
Без рубрики

Întreprinderile agricole, în căutarea unui loc sub soare

Loading
Без рубрики Întreprinderile agricole, în căutarea unui loc sub soare
Întreprinderile agricole, în căutarea unui loc sub soare

 

 

agricultori-comrat

Foto: vocea.md

În sud, chiar dacă condițiile me­teorologice nu sunt întotdeauna favorabile și regiunea e lovită mai des de secetă, solurile sunt fertile, pe acestea fiind cultivate cu succes vița-de-vie, pomi fruc­tiferi, culturi cerealiere. Tabloul este întregit de oameni harnici, gospodari, care sfințesc locul. Într-o recentă vizită a redacției “Vocea poporului” în UTA Gă­găuzia ne-am întâlnit cu oameni care dau sens și greutate agri­culturii, un domeniu ce ne-a dus faima în lume și care ne scoate la liman chiar în vremuri complica­te, de criză în lume, precum sunt cele pe care le traversăm.

 

Ivan Guboglo, inginer–şef al întreprin­derii SRL „CUMNUC Agro” din Ceadâr-Lunga, ne-a relatat că agricultură este o ramură complexă, iar pentru a obține re­zultate trebuie să ai oameni competenți, un colectiv unit. În această ordine de idei, comitetul sindical depune eforturi mari pentru a crea condiții bune de muncă.

„Noi avem contract colectiv de mun­că, în conformitate cu care ne orientăm activitatea. Întreprinderea noastră a luat naștere în urma implementării Progra­mului „Pământ”, iar fostul colhoz a fost divizat în două întreprinderi mari. Prac­tic, terenurile nu sunt consolidate, acti­văm în bază de contract, deservind 2000 de hectare de terenuri. Evident, încheiem contracte cu deținătorii de cote, în care sunt stipulate toate datoriile şi obligaţii­le, anual ne achităm conform cerinţelor contractuale. În activitatea noastră de zi cu zi ne confruntăm cu numeroase pro­bleme. Desigur, scumpirea carburanţilor ne afectează grav activitatea. O altă pro­blemă ar mai fi şi preţurile pentru produc­ţia comercializată”, a subliniat Ivan Gu­boglo, inginerul–şef al întreprinderii SRL„CUMNUC Agro”.

Până în prezent nu este elaborată o politică a preţurilor, nu avem contrac­te stabile. În măsura posibilităţilor, ne străduim să facem faţă problemelor. În­treprinderea este stabilă, lunar achităm salariile, nu avem restanţe la acest capitol deja de 10-12 ani. La întreprindere acti­vează 68 de lucrători, 67 dintre care sunt membri de sindicat. Sunt create condiţii adecvate de muncă, anual sunt procurate uniforme speciale, pentru angajaţi au fost amenajate vestiare, camere de duș, iar în cantină muncitorii pot servi un prânz cald la preţul de numai șase lei, ne-a mai spus Ivan Guboglo.

În ultimii ani, se pune accentul deose­bit pe renovarea întreprinderii, se achi­ziţionează tehnică de ultimă generaţie, tractoare, combine etc. pentru a uşura ac­tivitatea angajaţilor. Majoritatea tehnicii este procurată pe banii întreprinderii. Re­laţiile administraţiei cu comitetul sindical sunt foarte constructive. Dacă, în trecut, angajaţii beneficiau de 28 de zile de con­cediu, în prezent, graţie deciziei comitetu­lui sindical şi administraţiei întreprinde­rii, concediul este de 30 de zile.

 

Se simte lipsa tinerilor

 

Elena Kioroglo, președintele Uniunii teritoriale Ceadâr-Lunga a Federației Na-ționale a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind”, a relevat că, în prezent, este acută problema încadrării tineretului în ramura agriculturii. Mulţi absolvenţi ai instituţiilor de profil adese­ori abandonează acest domeniu, plecând în străinătate în căutarea unui câştig mai bun. Este necesar ca organele abilitate în elaborarea politicilor în domeniul agricul­turii să contribuie la stimularea tinerilor specialiști, să acorde o atenţie mai mare educării, promovării şi menţinerii cad-relor tinere în acest domeniu, a conchis Elena Kioroglo, liderul „Agroindsind” din Ceadâr-Lunga.

Ivan Gargalîc, directorul Întreprinderii vinicole „Tomai-Vinex”, ne-a spus că fa­brica a fost fondată în anul 1903 de către talentatul vinificator Gheorghe Topciu. Aici muncesc peste 50 de angajați, toți fi­ind membri de sindicat. Deocamdată, nu există probleme majore în ceea ce ține de salarizare. Producția vinicolă se exportă în Belarus, Rusia, Ucraina,Turcia, Kaza­hstan ș. a. Un aspect pozitiv este şi faptul că se conlucrează strâns cu organizaţiile sindicale din teritoriu, care pun umărul la crearea condiţiilor adecvate de mun­că. Angajaților li se oferă echipamente de protecție, respectându-se cu strictețe nor­mele de securitate și sănătate la locurile de muncă.

Astăzi, „Tomai-Vinex” este o întreprin­dere modernă, care se dezvoltă într-un mod dinamic şi menţine poziţii de succes în ramură vinicolă a țării. La fabrică sunt instalate utilaje de producţie moderne de origine italiană. Laboratorul de producție este dotat cu dispozitive de ultimă gene­raţie, care asigură o precizie înaltă a in­vestigaţiilor și testelor. Ciclul închis de producere (de la creșterea butaşilor de viţa-de-vie până la îmbutelierea vinurilor) permite de a oferi consumatorilor produ­se de o calitate înaltă.

Colecția de premii cuprinde mai bine de 200 de distincţii obţinute la concursuri și expoziţii specializate din diferite ţări ale lumii. Suntem convinşi că fiecare victorie a vinurilor noastre le aparţine specialişti­lor întreprinderii, care păstrează cu drag tradiţiile, a menționat Ivan Gargalîc.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand