4 December 2024
Chisinau
Без рубрики

„Intervenim acolo unde statul nu îşi exercită pe deplin obligaţiile”

Loading
Без рубрики „Intervenim acolo unde statul nu îşi exercită pe deplin obligaţiile”
„Intervenim acolo unde statul nu îşi exercită pe deplin obligaţiile”
internat-straseni

Foto: arhivă personală

 

Sunt copii cărora norocul le-a surâs mai puţin în viaţă. Unii dintre ei nu au părinţi, iar alţii nu i-au mai văzut demult pe cei care le-au dat viaţă. Este vorba de 58 de  copii de la Şcoala de tip internat pentru copii orfani şi rămaşi fără îngrijire părintească din oraşul Străşeni. Recent, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Sindsilva” a desfăşurat o ac­ţiune de binefacere pentru copiii de la această instituţie.

 

„Gestul a venit după ce am aflat că la unele discipline, atunci când îşi fac temele pentru acasă, un manual revine la trei-patru co­pii. Nu mi se părea normal acest lucru. Din puţinul pe care îl avem, am procurat peste 40 de cărţi de limba română, matematică, limba engleză, tainele comunicării, edu­caţie moral-spirituală, educaţie civică, hărţi la geografie. Totoda­tă, fetele din această instituţie au primit câte o cutie de bomboane, cu prilejul Zilei Internaţionale a Femeii. Intervenim acolo unde statul nu îşi exercită pe deplin obligaţiile. Sunt copii talentaţi şi mult mai educaţi decât cei de bani gata şi e păcat să îi lăsăm în voia sorții. Statul ar putea face mult mai mult pentru aceşti pici minunaţi, dar nu doreşte. Unor guvernanţi le este mai convenabil să arunce bani în campanii elec­torale, pentru a cumpăra voturi ale cetăţenilor, decât să inves­tească în copii”, a opinat Anatolie Ciobanu, președintele Federaţiei „Sindsilva”.

Constantin Ioniţă, directorul școlii respective din oraşul Stră­şeni, a spus că instituţia pe care o conduce adăposteşte copii care au vârste cuprinse între şapte şi 17 ani. „Sunt copii aflaţi în dificul­tate, care în genere nu au părinţi, ai căror părinţi sunt în viaţă, dar se află în detenţie. Mai sunt copii ai căror părinţi au fost decăzuți din drepturi sau cei care le-au dat viaţă sunt plecaţi peste hotare. Aceşti minori nu pot fi adoptaţi, ci pot fi luaţi sub tutelă/curatelă. În ultimii cinci ani, 20 de copii de la internat au fost luaţi sub tute­lă, aceştia fiind plasaţi în familii din Republica Moldova. Unii sunt educați de către rude”.

Directorul instituţiei a evitat să spună câţi bani alocă 

statul lunar sau anual pentru întreţinerea unui copil orfan din Şcoala-internat de la Străşeni şi ce salariu primesc angajaţii instituţiei pe care o conduce. „Nu vreau să dau cifre, pentru că nu o să fiu înţeles co­rect. Pot să vă spun că educatorii din şcoala noastră au salarii puţin mai mari decât colegii lor de la alte instituţii de învăţământ, dar au şi responsabilităţi mai mari. Copiii sunt hrăniţi de cinci ori pe zi, dar îşi doresc mai multe fructe, legume şi dulciuri. Suntem ajutaţi de mai mulţi oameni de bună cre­dinţă, unii le organizează discipo­lilor noştri şi lecţii de orientare profesională”, a adăugat Ioniță.

El a mai relevat că Ministerul Educaţiei a încheiat un acord cu o organizaţie neguvernamentală din Italia, astfel că în vacanţe co­piii de la această școală merg să se odihnească sau să se trateze în această ţară. Câţiva pici au învă­ţat şi italiana. Ce se întâmplă cu ei după ce învaţă la Şcoala-internat din Străşeni?

„Cei mai buni elevi se înscriu la colegii de medicină, de infor­matică, de construcţii. Alţii merg la şcoli de meserii, unde învaţă de bucătari, chelneri, lăcătuşi. Sunt şi copii cu înclinaţie spre muzică, pictură, copii dotați, dar care nu au avut noroc de un mediu priete­nos în familie. Aceștia îşi continuă studiile în instituţii de învăţământ cu profil artistic. Îi monitorizăm şi după ce pleacă din internat”, a ţinut să menţioneze Constantin Ioniţă.

Potrivit spuselor sale, din 2012, când a fost numit în funcţia de director al Şcolii-internat, a reuşit să amenajeze un teren de mini­fotbal pentru copii, a reparat gar­dul şcolii şi a instalat pe teritoriul instituţiei camere de suprave-ghere.

În noiembrie anul trecut, Fede­raţia „Sindsilva” a mai donat Şcolii de tip internat de la Străşeni un lot de cărţi de literatură artistică, dicţionare şi enciclopedii.

 

Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot gacor
ssh account
slot thailand