Achizițiile publice au fost mereu un subiect de dezbateri aprinse, pentru că interesul financiar din partea operatorilor este considerabil. Acest sector este unul sensibil și expus riscurilor de corupție, prin urmare, necesită control și monitorizare din partea societății civile cu scopul de a proteja interesul public al cetățeanului. Astfel, atât statul, cât și organizațiile neguvernamentale, optează pentru un proces de achiziții publice mai simplu, îmbunătățit. Un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii privind achiziţiile publice a fost aprobat, recent, de Guvern.
Potrivit documentului, autoritatea contractantă, înainte de iniţierea procedurii de atribuire, va putea organiza consultări ale pieţei prin comunicarea cu experţi independenţi, autorităţi publice sau operatori economici, dar cu o condiţie – să nu fie încălcate principiile de concurență. De asemenea, vor fi utilizate noi instrumente electronice în sistemul de achiziţii. În particular, va fi introdus conceptul de Document Unic de Achiziţii European, care constă în declaraţia pe propria răspundere a operatorului economic cu privire la îndeplinirea criteriilor de calificare şi selecţie. Un alt aspect inovativ se referă la criteriile de selectare în domeniul achiziţiilor publice, care au fost actualizate: cel mai scăzut preţ și cost, cel mai bun raport calitate-preţ şi calitate-cost.
Simplificarea și transparentizarea procesului de achiziţii publice a constituit și subiectul de discuții în cadrul unei mese rotunde organizată de IDIS “Viitorul”, la care au fost invitați și reprezentanți ai sindicatelor.
doar pentru utilizatorii înregistrați
Logare