Viitorul sindicatului sunt tinerii sindicaliști bine instruiți, cu viziuni moderne asupra activității sindicale. Și e îmbucurător faptul că interesul tinerilor față de sindicate este în creștere. Nici nu poate fi altfel, în condițiile în care CNSM, în comun cu partenerii sociali, depun toate eforturile pentru a crea locuri și condiții de muncă atractive pentru tineri, pentru a-i convinge să rămână acasă și să-și găsească rostul aici.
Tinerii lideri sindicali acordă o mare atenție instruirii. Zilele trecute, de exemplu, membrii Comisiei de Tineret din cadrul Con-federației Naționale a Sindicatelor din Moldova au participat la seminarul „Pro echipă de succes”. Timp de două zile, participanții și-au dezvoltat capacitățile de muncă în echipă în așa fel încât, prin interacțiunea lor, vor realiza obiectivele stabilite și vor asigura succesul activității.
Cu un cuvânt de salut a venit la deschiderea seminarului Petru Chiriac, vicepreședinte al CNSM, care a subliniat că „mișcarea sindicală acordă permanent o atenție deosebită domeniului de tineret. Tinerii sunt viitorul nostru. Ei vin cu idei și viziuni inovative. Noi suntem deschiși colaborării cu tinerii și le suntem alături”. Petru Chiriac le-a povestit tinerilor despre traseul parcurs de el pe tărâmul sindicatelor, însuflețindu-i pe cei care visează să-și facă o carieră în acest domeniu. I-a înveselit pe participanți remarca vicepreședin-telui că în unele sindicate de peste hotare nu sunt șefi și subalterni, membrii numind-se frați și surori. Imediat, Tatiana Marian, președinta Comisiei de Tineret din cadrul CNSM, adresându-se parti-cipanților, i-a numit „frați și surori”, lucru ce i-a amuzat pe toți.
Pe o astfel de notă pozitivă și cu dispoziție bună au început activitățile de instruire moderate de formatorii naționali Tamara Mirovschi, șefa Departamentul organizare, educație și informare din cadrul CNSM, și Dorin Suruceanu, șef al Departamentul educație și cercetare de la Institutul Muncii. Aceștia au realizat un transfer de cunoștințe și competențe tinerilor sindicaliști privind rolul, importanța sindicatelor, precum și managementul echipei. Astfel, tinerii au avut posibilitatea de a
asimila concepte de muncă individuală și cea în echipă, de a distribui rolurile și de a identifica punctele forte în echipă, de a-și dezvolta spiritul unei echipe echilibrate și inteligente.
Tineri și neliniștiți, capabili, cu obiective clare
De asemenea, tinerii au participat la o serie de discuții, exerciții, sesiuni de brainstorming și jocuri interactive, oferite de către Tatiana Marian, președinta Comisiei de Tineret din cadrul CNSM, prin intermediul cărora aceștia au fost familiarizați cu practicile de organising, au dezvoltat capacitatea de a direcționa realizările individuale spre obiectivele organizaționale și abilități orientate spre lucrul în echipă pentru realizarea eficientă a obiectivelor propuse.
Aplicând principiile muncii în echipă și elaborând hărți de operare, tinerii au conturat cerințele creării unei platforme de comunicare și a unei rețele de relaționare cu tinerii sindicaliști din toate centrele sindicale național–ramurale la nivelul țării. Membrii echipei au stabilit apartenența la diferite grupe de lucru specializate pe arii concrete: organising și comunicare, protecția social-economică, protecția juridică, securitatea și sănătatea în muncă, cultură și sport, scrierea proiectelor.
„O echipă poate ajunge de înaltă performanță și de succes atunci când membrii acesteia se bucură de o diversitate de aptitudini și personalități, iar eforturile acestora sunt îndreptate spre aceleași obiective clare. Și în acest caz, comunicarea și armonia relațiilor între membri sunt indispensabile. De aceea, mizez pe o atmosferă bazată pe buna organizare, încredere, pe onestitate și deschidere. Consider că munca în echipă este motorul succesului unei acțiuni și anume aceasta sporește calitatea și randamentul muncii în echipa Comisiei de Tineret a Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova”, a conchis Tatiana Marian.
Comisia de Tineret acordă o mare atenție instruirii, precum am afirmat și la început, pentru primăvară și vară fiind programate o serie de astfel de activități. Astfel, în luna mai va avea loc o masă rotundă cu genericul „Tinerii și munca decentă”. Pentru luna iunie, este programată, în cadrul unor școli profesionale, acțiunea de informare „Tinerii și sindicatele”. Tot în iunie se va desfășura Forumul V destinat tinerilor sindicaliști, conferința „Tinerii și piața muncii”, masa rotundă cu genericul „Rolul tinerilor în mișcarea sindicală”. Pentru luna iulie, este planificată Școala de vară, iar pentru august – un flash-mob civic de informare cu genericul „Împreună pentru sindicate”.