
Foto: vocea.md
Structurile superioare de conducere ale sindicatelor din ţara noastră acordă o atenţie deosebită instruirii sindicale şi consideră că investiţiile în educaţie sunt necesare şi au un efect pozitiv pe termen lung. Acest lucru a fost menţionat de preşedintele Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova, Oleg Budza, în cadrul conferinţei ştiinţifico-practice cu genericul „Rolul educaţiei în modernizarea sindicatelor”. Evenimentul a fost organizat, în perioada 16-17 octombrie, la Chişinău, cu prilejul jubileului de 50 de ani de activitate a Institutului Muncii.
Necesitatea elaborării şi a implementării unui program educaţional modern a fost dictată de însăşi esenţa sindicatelor, care au devenit independente şi trebuie să lupte eficient pentru drepturile economice şi sociale ale membrilor de sindicat.
„Sindicatele ca cea mai mare şi puternică formă de organizare a salariaţilor şi cel mai reprezentativ segment al societăţii civile, joacă un rol important în constituirea unei societăţi democratice în ţara noastră. Aceasta presupune însă noi abordări, metode de lucru, cunoştinţe, dar şi activităţi”, a remarcat preşedintele CNSM.
Institutul Muncii a devenit un centru naţional de instruire şi de pregătire a sindicaliştilor în spiritul noilor cerinţe şi provocări, iar investiţiile în educaţie au devenit o prioritate strategică, a accentuat Oleg Budza.
În contextul integrării europene, menirea instruirii sindicale este de a contribui la formarea unor lideri puternici, cu poziţii active şi motivaţie sigură de a face parte din sindicat.
În fiecare an, 3000-4000 de salariaţi, care sunt activişti sindicali, participă la diferite instruiri organizate la Institutul Muncii. Totodată, acest centru educaţional dispune de 35 de formatori bine pregătiţi, care cunosc lucrul sindical şi sunt capabili să soluţioneze diferite probleme.
![]() |
În ţara noastră a fost creat unul din cele mai performante sisteme educaţionale sindicaliste din Europa de Est |
Toată gama de acțiuni educaţionale desfăşurate de-a lungul timpului a consolidat şi modernizat sindicatele. Educaţia sindicală contribuie nu doar la formarea sindicaliştilor, ci şi la consolidarea capacităţilor umane, ceea ce determină până la urmă dezvoltarea durabilă a ţării, a conchis preşedintele CNSM.
La rândul său, directorul general al Institutului Muncii, Vsevolod Barbăneagră, a specificat că cele mai importante provocări care au impact direct asupra sindicatelor sunt: necesitatea modernizării acestor structuri, schimbarea mentalităţii, ruptura dintre membri şi sindicate, precum şi îmbătrânirea acestora din urmă.
„Toată activitatea educaţională a Institutului Muncii, în general, a sistemului educaţional al CNSM este orientată spre pregătirea activului, a funcţionarilor sindicali şi a membrilor pentru a face față acestor provocări”, a concluzionat Vsevolod Barbăneagră.
Principalele domenii de activitate ale Institutului Muncii ţin de formarea sindicală, cercetare, dezvoltare profesională continuă, servicii şi logistică educaţională, servicii medicale de consultare şi diagnostic.
În ultimii cinci-şase ani, în modernizarea Institutului Muncii au fost făcute investiţii de aproximativ un milion de euro, a mai specificat Vsevolod Barbăneagră.
Scopurile principale ale conferinţei au fost evaluarea şi identificarea rolului educaţiei în procesul de reformare şi modernizare a sindicatelor, precum şi formularea unor strategii de eficientizare a managementului procesului de instruire sindicală.
În prima zi a conferinţei au fost prezentate un şir de comunicări privind rolul educaţiei sindicale în procesul de reformare şi eficientizare a activităţii structurilor sindicale. Pentru a doua zi a reuniunii a fost preconizată activitatea în două ateliere care au avut ca teme strategiile naţionale de dezvoltare a educaţiei sindicale: experienţe şi aşteptări, precum şi practicile naţionale de eficientizare a educaţiei sindicale.
În debutul conferinţei, reprezentanţii Institutului Muncii au fost felicitaţi de mai mulţi oaspeţi din străinătate. La reuniune au participat 110 persoane, inclusiv 15 de peste hotare, din ţări precum România, Grecia, Rusia, Kârgâzstan.
În contextul jubileului de 50 de ani de activitate a Institutului Muncii, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a editat un album care constituie o retrospectivă a mişcării sindicale, începând din 2007. Materialul ilustrativ inclus în această lucrare dezvăluie activitatea sindicatelor privind apărarea intereselor profesionale, economice şi sociale ale salariaţilor.