
Foto: vocea.md
Directorul Institutului Global al Muncii (Global Labour Institute – GLI), Dan Gallin, a efectuat o vizită de lucru la Chişinău, în cadrul căreia au avut loc mai multe întrevederi, inclusiv la Federaţia Sindicală „Moldova-business-sind”, cu preşedintele Natalia Suboci şi Valentina Mazur, preşedinta Sindicatului Lucrătorilor din Comerţ, Alimentaţia Publică, Cooperaţia de Consum, Servicii, Restaurante şi Hoteluri „SindLUCAS”. În cadrul discuţiilor, el s-a interesat de greutăţile pe care le întâmpină sindicatele în activitatea lor şi le-a promis ajutor.
Acord de colaborare
Datorită relaţiilor îndelungate de parteneriat al lui Dan Gallin cu directorul Institutului Muncii, Vsevolod Barbăneagră, şi la invitaţia celui din urmă, Moldova, prin Institutul Muncii, ar putea deveni cea de-a cincea filială a reţelei internaţionale. Încă nu s-a decis pe ce anume se va specializa Institutul nostru al Muncii. În prezent, se discută posibilitatea semnării Acordului de colaborare cu GLI, pentru ca varianta lui finală să satisfacă ambele părţi.
Gallin menţine relaţii de colaborare cu reprezentanţii diverselor subdiviziuni ale Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova de mai mulţi ani. Anume datorită faptului că sindicatele moldoveneşti sunt deschise pentru colaborare şi comunicare, el a luat decizia de a propune Institutului Muncii – centrul naţional de pregătire şi instruire a activiştilor sindicali – să intre în familia GLI.
Cel puțin, astfel își explică opțiunea făcută însuși Dan Gallin. Deși merită menționat faptul că acest lider sindical este român de origine și s-ar părea că ar fi trebuit să vină cu o propunere de cooperare, în primul rând, pentru colegii români. Însă, potrivit lui Gallin, în România nu există atâta deschidere și pe parcursul mai multor ani anume cu sindicaliștii moldoveni au fost stabilite relații bune, astfel încât el a optat în favoarea Moldovei.
![]() |
Școala internațională de vară va fi organizată și pentru sindicaliștii moldoveni |
Președinții de la „Moldova–business–sind” și „SindLUCAS” s-au referit la problemele stringente care țin de economia informală, insuficiența de specialiști capabili să se ocupe de asocierea și implicarea angajaților în organizații sindicale.
„Trebuie să reflectăm cum să ne mișcăm înainte. E foarte dificil. Înțeleg acest lucru, a remarcat în context Dan Gallin. Astfel, GLI ar putea oferi asistență în organizarea unor cursuri de instruire, ar putea elabora un program de traininguri pentru cei care se ocupă de recrutarea unor noi membri de sindicat. Mă voi gândi cum am putea realiza toate aceste idei”.
Dan Gallin a menționat și faptul că anual GLI desfășoară o Școala internațională de vară pentru fiecare dintre filialele organizației. O astfel de activitate este planificată și pentru reprezentanții sindicatelor din Moldova.