E deja un lucru bine cunoscut că arta îi poate face pe oameni mai buni, le poate aduce bucurii, liniște sufletească și să uite, cel puțin pentru un timp, de momentele tragice.
Conștiente de acest lucru şi în semn de solidaritate cu poporul vecin, instituțiile culturale din Republica Moldova au decis să fie alături de refugiații din Ucraina, ca ei să depăşească mai ușor suferința prin care sunt nevoiți să treacă în aceste zile. O apropiere de artă şi de cultură e un lucru benefic, mai ales pentru copiii care cresc, se formează ca spirit şi ca intelect.
Drept confirmare, putem menționa că majoritatea instituțiilor muzeale din ţară oferă în aceste zile acces gratuit refugiaților la toate expoziţiile. Mai mult, în spaţiul muzeelor sunt organizate și ateliere de creaţie pentru copiii refugiaților.
Folosindu-se de această ocazie, mulți refugiaţi au decis să viziteze expoziţiile Muzeului Naţional de Artă al Moldovei.
Nici un om de bună credință nu poate rămâne indiferent față de durerea poporului ucrainean
„În aceste zile grele pentru vecinii noştri ucraineni, ne-am gândit ca muzeul să fie deschis gratis pentru ei, să acordăm copiilor posibilitatea de a lucra în atelierele noastre de creație, pentru că drama ucrainenilor o trăiesc, în fond, toţi”, a declarat Tudor Zbârnea, directorul Muzeului Național de Artă al Moldovei, la postul TV Moldova.
De menționat că atelierele de creaţie pentru copiii refugiaţilor ucraineni sunt deschise în zilele de marţi şi joi.
Și teatrele din țară și-au deschis larg ușile pentru refugiați. De exemplu, mai mulţi copii din Ucraina, însoţiţi de mame şi bunici, au fost la Teatrul „Alexei Mateevici”, unde au avut posibilitatea să vizioneze spectacolul „Jack şi vrejul de fasole”.
Copiii s-au simțit ca acasă, mai ales când Zâna cea bună din povestea „Jack şi vrejul de fasole” a început spectacolul în limba ucraineană. Această surpriza a fost posibilă grație colaborării conducerii Teat-rului cu reprezentanții Ambasadei Ucrainei care, într-un timp foartescurt, au tradus un fragment din spectacol.
Copiii refugiați au uitat de grijile cotidiene, fiind invitați la spectacolul „Elefănțelul curios” de Rudyard Kip-ling, prezentat de actorii Teatrului Republican de Păpuși „Licurici”.
De un pic de primăvară și de un cer senin cu multă pace au avut parte și copiii care au mers la spectacole și la așa-zisele reprize de circ organizate de Teatrul Fără Nume, din Chișinău, unde clovnul Slava (Veaceslav Iacovlev) le-au oferit mai multe clipe de bucurie, încercând astfel să-i facă să uite de grozăviile războiului.
De menționat ca gazde primitoare pentru copiii refugiați au fost teatrele „Luceafărul”, „M. Eminescu”, „A. P. Cehov” ș. a.
Nici un om de bună credință nu poate rămâne indiferent față de durerea poporul ucrainean. Este o crimă ceea ce se întâmplă pe continentul European în sec. XXI. E o tragedie umană pe care doar împreună o putem opri, ca toţi copii lumii să trăiască în pace…