Crearea în ţara noastră a instanţelor specializate în rezolvarea litigiilor de muncă este o necesitate pe care factorii de decizie o conştientizează, dar nu dau deocamdată dovadă de suficientă voinţă.
Victor Puşcaş, fost preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie, afirmă că susţine cu trup și suf-let crearea instanţelor specializate.
„Eu cred că litigiile de muncă trebuie să fie examinate de instanţe specializate. Dosarele de acest tip sunt foarte complicate, dar şi importante, deoarece vizează viaţa, familia, multe aspecte legate de om, de salariaţi”, a declarat Victor Puşcaşpentru „Vocea poporului”.
Litigii numeroase
În prezent, asigurarea calităţii în activitatea instanţelor judecătoreşti este o problemă, iar pentru a îmbunătăţi actul de justiţie, este necesar ca judecătorii să fie specializaţi şi, cu atât mai mult, să fie întruniţi în instanţe specializate. În condiţiile actuale, când în ţara noastră sunt instituţii de stat, dar şi private, unde există şi interese care nu întotdeauna sunt la suprafaţă, este necesar să se pătrundă mai adânc în aceste probleme.
O metodă de îmbunătăţire a justiției ţine de specializarea judecătorilor |
„Eu încă prin 2000 am înaintat ideea ca în ţara noastră să fie create judecătorii specializate în apărarea proprietăţii intelectuale, industriale şi a drepturilor de autor. Sunt foarte complicate deciziile care influenţează dezvoltarea economiei”, a accentuat fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie.
Un caz similar este şi cel al litigiilor de muncă. Au dreptul la viaţă şi instanţele specializate în alte domenii, cum ar fi: drepturile minorilor, ale familiei, contenciosul administrativ etc., dar cele mai importante sunt legate de sfera muncii, unde apar numeroase litigii.
Aspectul financiar
Ministerul Justiţiei ar putea avea rezerve legate de punerea în practică a acestei idei, deoarece sunt necesare alocaţii financiare. Este vorba însă de o aritmetică simplă: de a lua dintr-o parte şi a muta în alta, poate chiar cu acelaşi număr de judecători.
Ţara noastră dispune în prezent de instanţe de drept comun şi, din momentul instituirii celor specializate, o parte din competenţe vor fi preluate de acestea, iar volumul de lucru al celor dintâi s-ar micşora.
Astfel, nu vor fi necesare cheltuieli enorme. Totodată, prin specializarea judecătorilor şi delimitarea competenţelor, activitatea acestora se va îmbunătăţi, iar justiţia va deveni mai eficientă.
Calitatea justiţiei
Pe de altă parte, în ultimii ani, în sistemul judiciar al ţării noastre au fost alocate sume considerabile de bani, dar nu se prea văd rezultate. De aceea, este necesar să se lucreze în primul rând la calitatea actului de justiţie.
Totodată, rezultate nu există pentru că şi construcţia întregului sistem nu este una adecvată. Dacă ar fi create instanţe specializate, iar în domeniul muncii acestea ar trebui să existe în mod prioritar, calitatea justiţiei s-ar îmbunătăţi.
„Am lucrat judecător aproape 40 de ani şi am examinat diverse litigii de muncă. De aceea, ştiu din experienţă proprie că aceste dosare sunt foarte complicate şi de ele depinde soarta multor oameni”, a argumentat Victor Puşcaş.
Exemple de specializare
În Germania există cinci sisteme judecătoreşti de la nivelul de jos şi până la cel de sus, sunt cinci curţi supreme de justiţie. Există o instanţă de drept comun, care examinează mai multe categorii de litigii, iar celelalte sisteme sunt pe domenii, inclusiv dreptul muncii. La fel e şi în Franţa, dar şi în alte ţări europene.
Pentru ţara noastră, ar fi bine ca măcar la nivelul primei instanţe, acolo unde sunt rezolvate litigiile şi unde e nevoie de o abordare de calitate, să fie aplicată specializarea. Totodată, în a doua instanţă, Curtea de Apel, şi la Curtea Supremă de Justiţie, ar putea avea loc doar specializarea judecătorilor, în caz că nu ajung bani.
Cu referire la propunerea sindicatelor ca instanţele specializate în litigiile de muncă să fie numite tribunale, Victor Puşcaşa remarcat că, din 1996 până în 2003, în ţara noastră au existat tribunale. Acestea examinau cauzele în prima instanţă şi ca instanţă de apel. În 2003, acestea au fost însă lichidate, dar nu este exclus ca în viitor să se revină la tribunale.
Evoluţie exemplară
În context, vorbitorul a făcut referire şi la felul în care sunt rezolvate problemele în alte domenii. În opinia sa, jurisprudenţa și medicina sunt două sfere de activitate care pot fi puse pe acelaşi cântar. Cele două luptă pentru integritatea morală şi, respectiv, fizică a omului, ambele sunt create pentru ca omul să funcţioneze bine, să poată trăi.
În schimb, medicina s-a dezvoltat mult în ultimii 20-30 de ani. Astfel, la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” au apărut, între timp, diferite facultăţi, profesii şi specialităţi noi.
Pe de altă parte, judecătorii se ocupă cu toate genurile de probleme ca şi acum 40 de ani.
În acelaşi timp, oamenii cer dreptate şi pot să nu le fie acordate multe alte lucruri, dar demnitatea este pe primul loc şi, dacă nici aceasta nu este respectată, atunci e rău în ţară. Răul cel mai mare e atunci când instituţiile statului nu iau măsurile necesare, iar omul este pus în situaţii care îi încalcă demnitatea.
Este important să se conştientizeze că baza tuturor reformelor este cea din sistemul judiciar şi că numai de aceasta din urmă depinde creşterea economică, dar şi protejarea adevărată a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale oamenilor. Dacă se doreşte cu adevărat să fie dezvoltată economia, atunci procesul în cauză trebuie să fie susţinut la nivel de rezolvare a litigiilor, în special, a celor de muncă.
„O justiţie ieftină costă foarte scump societatea. Dacă vrem ca justiţia, atât de mult criticată în prezent, să fie mai eficientă, una din metodele de îmbunătăţire a activităţii acesteia ţine de specializarea judecătorilor”, a menţionat Victor Puşcaş.
Modificarea legislaţiei
În ţara noastră, sunt introduse în permanenţă diverse amendamente în legislaţie şi este foarte complicat chiar şi pentru judecătorii cu experienţă să țină evidenţa acestor modificări. În consecinţă, magistraţilor le ia foarte mult timp şi efort pentru a pătrunde în esenţa actelor juridice şi a putea argumenta o anumită poziţie.
În aceste condiţii, Victor Puşcaş propune ca, în corespundere cu experienţa internaţională, în ţara noastră să fie instituită o nouă practică ce ţine de punerea în aplicare a tuturor modificărilor în legislaţie, de la începutul anului viitor. În acest fel, cei care aplică legea vor avea destul timp pentru a pătrunde în esenţa modificărilor operate.
În context, fostul preşedinte al Curţii Supreme de Justiţie a sugerat că şi pentru promovarea iniţiativei legate de crearea instanţelor specializate ar fi necesar să fie creat un grup de specialişti care să elaboreze un proiect de lege în acest sens. O astfel de abordare ar determina şi factorii de decizie de la Ministerul Justiţiei să se gândească la modul concret cum să îmbunătăţească calitatea justiţiei din ţara noastră, a conchis Victor Puşcaş.
Acţiuni sindicale
Ideea instituirii în ţara noastră a unor instanţe specializate în examinarea cauzelor de muncă a fost lansată, la finele anului trecut, de Federaţia „Sindicons” şi dezbătută cu reprezentanţi ai tuturor părţilor interesate.
Ulterior, „Sindicons” a lansat şi o iniţiativă privind crearea unui grup de lucru pentru elaborarea propunerilor necesare în vederea instituirii în ţara noastră a instanţelor specializate în soluţionarea litigiilor şi a conflictelor colective de muncă.
În consecinţă, Comitetul Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova a decis, la o şedinţă recentă, să solicite acest lucru în cadrul primei şedinţe din 2015 a Comisiei naţionale pentru consultări şi negocieri colective.