18 aprilie 2024
Chisinau
Cititorii ne scriu

Instanţa a dat câştig de cauză… angajatorului

Loading
Cititorii ne scriu Instanţa a dat câştig de cauză… angajatorului
Instanţa a dat câştig de cauză… angajatorului
casa-de-cultura-glodeni

Foto: localitati.md

„Activez în domeniul culturii în raionul Glodeni din 1975. Am fost angajat în diverse funcţii, iar în prezent, din cauza birocraţiei şi a unor încălcări flagrante ale legis­laţiei muncii, stau fără serviciu, deşi în iulie 2015 voi împlini vâr­sta de pensionare.

Problema a apărut după ce, pe 19 noiembrie 2012, în urma ates­tării colectivelor artistice, An­samblului folcloric „Veteranii”, al cărui conducător sunt, i-a fost re­tras, temporar, titlul de colectiv-model. În consecinţă, am rămas fără un loc de muncă şi mi-a fost propusă doar poziţia de mătu­rător. Am considerat acest lucru ca fiind umilitor, de vreme ce am studii muzicale medii speciale.

Pe 1 decembrie 2012, conform înscrierii din carnetul de muncă, am fost disponibilizat din func­ţia deţinută anterior, dar ordinul nu mi-a fost adus la cunoştinţă la timp, ci doar pe 3 ianuarie 2013. O copie a acestuia mi-a fost elibera­tă abia pe 9 ianuarie 2013. N-am primit nici carnetul de muncă. Cu toate că am lucrat toată luna de­cembrie 2012, nu am primit sala­riu.

Peripeţiile au continuat şi în 2013. Până pe 10 aprilie, nu am fost angajat la serviciu pe motiv că n-ar fi locuri de muncă vacan­te. La intervenţia preşedintelui raionului, de pe 10 aprilie 2012, am deţinut funcţia de regizor la Casa de cultură, în baza unui con­tract individual de muncă, ce a ex­pirat pe 1 ianuarie 2014. Abia pe 13 ianuarie 2014 am primit prin poştă carnetul de muncă.

De atunci nu mai activez în câmpul muncii, iar între timp, m-am adresat în instanța de jude­cată. Consider că şi aici litigiul a fost examinat superficial. Avoca­tul nu a înaintat în termen recurs la hotărârea judecăţii.

Mă întreb ce să mai fac acum? Mai am doar câteva luni până la pensie, iar salariu nu primesc”.

 

Boris Iliev, or. Glodeni

 

Nicolae Garaz, preşedintele Sindica­tului Lucrătorilor din Cultură, a precizat că Ansamblul folcloric „Veteranii” este finanţat în baza rezultatelor obţinute la concursurile ce sunt organizate anual pentru colectivele artistice de către Di­recţia raională cultură. Pentru aceasta, ansamblului trebuie să-i fie atribuit sta­tut de colectiv-model.

În noiembrie 2012, membrii Ansam­blului „Veteranii” n-au participat, însă, la concurs şi, în consecinţă, le-a fost sis­tată finanţarea, care a fost alocată până la sfârşitul aceluiaşi an.

Ulterior, conducătorul acestui colec­tiv, Boris Iliev, a fost angajat în calitate de regizor la Casa de cultură din Glo­deni, pe bază de contract, încheiat pe un termen determinat. El are şi grad de invaliditate şi, de aceea, nu poate activa la capacitate deplină, iar angajatorul a decis ca, la expirare, contractul de mun­că să nu mai fie prelungit.

A urmat un conflict între Boris Iliev şi directorul Casei de cultură, precum şi un proces de judecată. Acesta s-a în­cheiat deja, sentinţa este definitivă, iar instanţa i-a dat dreptate angajatorului.

În prezent, una din posibilităţile pe care le are Boris Iliev este să se înscrie din nou la concurs împreună cu Ansam­blul „Veteranii”, pentru a obţine statutul de colectiv-model şi a putea activa în continuare, a accentuat Nicolae Garaz.

  
Citiți-ne pe Facebook
Comentarii
0
Comentează
Citește și
slot thailand