Inspectoratul de Stat al Muncii (ISM) a organizat, pe 31 ianuarie, ședința festivă dedicată împlinirii a 30 ani de la înființarea instituției. În cadrul evenimentului, organizat online, au participat reprezentanți ai OIM, ai Guvernului Republicii Moldova, ai CNSM, ai Confederației Naționale a Patronatului, reprezentanți ai mai multor companii, inclusiv parteneri din străinătate ai ISM.
Aceștia au făcut un bilanț al activității și au pus în discuție principalele provocări cu care se confruntă instituția în domeniul respectării actelor normative vizând raporturile de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM) la nivel naţional, relevă site-ul sindicate.md.
Marcel Spatari, ministrul Muncii și Protecției Sociale, a declarat că și-a propus să consolideze ISM și să intensifice colaborarea cu partenerii sociali în domeniul SSM, pentru a rezolva problemele sistemice care există, legate de munca nedeclarată și condițiile de muncă, activități de prevenire a producerii accidentelor de muncă, dar și salarizarea adecvată a inspectorilor de muncă, promovarea unei imagini moderne a instituției, îmbunătățirea indicatorilor în domeniul SSM. Ministrul a comunicat că își dorește să fie îmbunătățit cadrul legal în domeniul SSM, unde există anumite blocaje, care trebuie înlăturate prin dialog cu toate părțile.
În mesajul său de felicitare, Igor Zubcu, președinte al CNSM, a subliniat rolul și importanța in-stituției abilitate cu atribuții de control pentru asigurarea respectării prevederilor legislației muncii și protecția salariaților. Liderul sindical a subliniat că, de-a lungul anilor, cele două instituții au dezvoltat relații de colaborare strânse. Totodată, sindicatele au insistat în ultimii ani în privința revenirii controlului în domeniul securității în muncă la ISM, asigurând integritatea funcțională a acestuia, conform recomandărilor și standardelor internaționale. De asemenea, CNSM pledează pentru fortificarea relațiilor de colaborare dintre Inspectoratul de Stat al Muncii și Inspectoratul Muncii al Sindicatelor, pentru a contribui împreună la asigurarea drepturilor salariaților la condiții decente de muncă.
În prezentarea sa, cu prilejul aniversării, Dumitru Stăvilă, director al Inspectoratului de Stat al Muncii, a trecut în revistă cele mai importante evenimente care au marcat activitatea instituției de la înființare până în prezent. „Anii care s-au scurs au fost ani de muncă asiduă care au scos în evidență necesitatea de a aplica soluții și idei noi în domeniul SSM, în conformitate cu standardele internaționale. Protecția sănătății și a vieții la locul de muncă este un indicator important al calității vieții într-o societate. Pe parcursul anilor au fost implementate mai multe reforme, dar, în special în ultimii ani, au fost înregistrate regrese în domeniul Inspecției Muncii, fiind prejudiciate interesele salariaților. Am reușit însă să revenim la un sistem integrat al Inspecției Muncii, dar mai avem multe de făcut pentru a elimina contradicțiile dintre legislația națională și Directivele UE în domeniul SSM. Mizăm în continuare pe o conlucrare între partenerii sociali pentru a îm-bunătăți situația în domeniul SSM”, a conchis Stăvilă.