Fiecare a patra persoană angajată în Republica Moldova activează ilegal, adică nu are contract de muncă, primește salariul în plic și nu beneficiază de sistemul de asigurări sociale și medicale. Munca nedeclarată cauzează pierderi neîncasate și la bugetul public – aproximativ 15 miliarde de lei anual, potrivit estimărilor oficiale.
O soluție pentru această problemă ar fi modernizarea și reorganizarea Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), anunță Ministerul Muncii și Protecției Sociale (MMPS). În acest scop, instituția a anunțat o amplă campanie de recrutare a inspectorilor de muncă, în care tinerii sunt îndemnați să-și activeze „superputerile” și să contribuie la schimbarea lucrurilor în bine.
Reformele ministerului
„Am creat pârghii mai puternice pentru a lupta cu munca ilegală. Din 1 martie 2023, inspectorii au dreptul să efectueze vizite inopinate, iar începând cu 1 iulie, vor avea posibilitatea să aplice sancțiuni fără a se adresa instanțelor de judecată. De asemenea, ne propunem să digitalizăm întreg procesul de inspecție, dar și să angajăm specialiști care vor aduce un suflu nou instituției. Avem nevoie de oameni care să se implice, să fie integri, responsabili și cu spirit civic. Iată de ce vă invităm să deveniți inspectori de muncă. Împreună putem contribui la protejarea drepturilor și a siguranței angajaților, la combaterea muncii ilegale și a economiei gri, dar și la accelerarea dezvoltării țării”, a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
Odată cu implementarea reformei, au fost introduse mai multe mecanisme, astfel încât inspectorii să poată verifica și monitoriza companiile mai ușor, precum și să aplice sancțiuni celor care practică economia informală. Reformarea ISM este centrată pe trei direcții majore. Este vorba de adaptarea cadrului legal și a regulamentelor, care să permită inspectorilor mai multe acțiuni de identificare a muncii ilegale și aplicarea sancțiunilor, printre care și vizite inopinate la companii, modernizarea dotărilor tehnice, programe și softuri mai performante, printre care și dotarea inspectorilor cu camere video corporale și echipamente pentru înregistrarea conversațiilor, dar și dezvoltarea abilităților angajaților instituției prin instruiri despre metode noi de inspecție și tehnici de raportare, dar și prin formarea lor peste hotare.
E nevoie de oameni integri
„Avem un număr enorm de oameni care lucrează la negru, iar volumul plăților în plic echivalează practic cu tot bugetul de asigurări sociale. Inspectoratul Fiscal și Inspectoratul Muncii sunt instituțiile a căror responsabilitate este să asigure respectarea drepturilor salariaților: oamenii achită taxe, iar ulterior beneficiază de o indemnizație sau o pensie decentă. Căutăm acele raze de lumină, oameni cărora le pasă de țara în care trăiesc. Iar noi avem toată disponibilitatea de a vă ajuta”, a menționat deputatul Dan Perciun, președintele Comisiei parlamentare protecție socială, sănătate și familie.
Astfel, ISM recrutează 25 de viitori inspectori de muncă, aceștia vor putea activa la Chișinău sau Bălți. Sunt invitați să obțină unul dintre posturile vacante cei cu studii superioare în management, drept, economie, contabilitate, administrație publică sau alte ramuri, chiar dacă nu au experiență de muncă în domeniu.
Inspectorii de muncă se asigură că angajații dețin contracte de muncă și sunt plătiți legal, verifică documentele companiilor, oferă recomandări pentru sănătatea și securitatea în muncă, cercetează accidentele de muncă, ghidează angajatorii să treacă „pe alb”.
Campania este desfășurată de Mini-sterul Muncii și Protecției Sociale, în colaborare cu Inspectoratul de Stat al Muncii și cu susținerea Organizației Internaționale a Muncii.